V USA klesol počet bánk, ktoré museli vyhlásiť bankrot

TASR
8.7.2012 20:04

V USA klesol počet krachujúcich bánk na najnižšiu úroveň od začiatku finančnej krízy v roku 2008. Zdravší bankový sektor tak pomáha udržať hospodársky rast, keďže výrobný sektor pre dlhovú krízu eurozóny spomaľuje.

V USA klesol počet bánk, ktoré museli vyhlásiť bankrot

Banky tiež profitujú z nízkych úrokov a vyšších poplatkov za vedenie účtu. Aj zotavenie ekonomiky z krízy im pomohlo, pretože viac klientov dokáže splácať úvery. Po skúsenostiach s nedávnou krízou však finančné ústavy v USA len veľmi opatrne poskytujú pôžičky, aj keď sa situácia v tomto smere začína zlepšovať. A to je dobrá správa pre ekonomiku.

Za prvé tri mesiace tohto roka sa objem úverov, ktoré americké banky poskytli klientom, zvýšil medziročne o 2,1 %. A hoci údaje za 2. štvrťrok nie sú známe, odhaduje sa, že úvery stúpli o 4,6 %.

Na druhej strane, klesol počet bánk, ktoré museli v 1. polroku 2012 vyhlásiť bankrot. Na ilustráciu, v roku 2009 zbankrotovalo v USA 140 bánk, o rok neskôr to bolo až 157 finančných ústavov. Vlani ich počet klesol na 92 a v 1. polroku tohto roka vyhlásilo bankrot 31 amerických bánk.

Hlavným dôvodom menšieho počtu bankrotov je silnejšia ekonomika. Americkí zamestnávatelia v minulom roku vytvorili 1,8 milióna nových pracovných miest, čo znamená, že viac ľudí, ale aj firiem má peniaze na splácanie úverov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok