Rokovania v Nórsku medzi ropnými firmami a odborármi zlyhali

TASR
8.7.2012 17:00

Rokovania medzi štrajkujúcimi zamestnancami ropných plošín v Nórsku a ich zamestnávateľmi o platových podmienkach a dôchodkoch, sa aj dnes skončili bez výsledku, už tretíkrát v priebehu týždňa.

Rokovania v Nórsku medzi ropnými firmami a odborármi zlyhali
SITA

Hrozí tak úplné zastavenie ťažby ropy a plynu v nórskych pobrežných vodách.

Sporným bodom, na ktorom viaznu pokusy o dohodu medzi asociáciou nórskeho ropného priemyslu (OLF) a odborovými zväzmi, je požiadavka zamestnancov na predčasný odchod do dôchodku.

"Štrajk pokračuje. Situácia je veľmi vážna," vyhlásil Jan Hodneland, hlavný vyjednávač OLF po 13 hodinách rokovaní, ktoré sa skončili dnes ráno.

Vláda má právo prinútiť robotníkov na plošinách, aby ukončili štrajk, ak dospeje k záveru, že ohrozuje bezpečnosť alebo národné záujmy Nórska.

Hovorca ministerstva práce, ktoré monitoruje vývoj situácie, agentúre Reuters povedal, že kabinet zatiaľ nemá v pláne zasahovať do štrajku, ktorý sa začal 24. júna.

Ťažba ropy v Nórsku už pre štrajk klesla o 13 % a produkcia plynu sa znížila o 4 %. Nórsko je pritom ôsmim najväčším dodávateľom ropy na svetové trhy.

Jeden z odborových zväzov, SAFE, avizoval, že sa vráti k rokovaciemu stolu len vtedy, keď mu asociácia OLF predloží zaujímavú ponuku. Zároveň vyzval nórsku vládu, aby sa do sporu medzi zamestnancami a ropnými spoločnosťami nemiešala. OLF robotníkom odkázal, že už nemieni otvárať otázku predčasného odchodu do dôchodku. Ropné spoločnosti naopak hrozia, že ak sa štrajk zamestnancov neskončí, úplne zastavia produkciu.

Trhy preto dúfajú, že vláda nakoniec využije svoje právo a celý spor ukončí, aby zabránila veľkým výpadkom v dodávkach komodity na trh a vážnym ekonomickým stratám. Ropný sektor sa totiž podieľa zhruba 20 % na výkone nórskej ekonomiky a približne 50 % na hodnote nórskeho exportu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok