Ceny elektriny pre koncových zákazníkov by v najbližšom čase mali klesať

TASR
8.7.2012 13:58

Na Slovensku sa spotrebitelia podľa analytika pražskej spoločnosti Virtuse Energy Milana Hudaka v poslednom období často stretávajú s katastrofickými predpoveďami rastu ceny elektrickej energie.

Ceny elektriny pre koncových zákazníkov by v najbližšom čase mali klesať
SITA

"Stále viac a viac sa hovorí o tom, že cena elektriny musí zásadne rásť. Mierny rast cien je síce prirodzený jav, ale na trhoch s energetickými komoditami vidíme v poslednom období pravý opak. Navyše, ak zohľadníme niekoľko ekonomických a trhových indikátorov, môžeme tvrdiť, že v najbližšom čase by ceny elektriny pre koncových zákazníkov mali klesať," uviedol pre TASR Hudak.

"Ak sa pozrieme na súčasné makroekonomické ukazovatele, tak eurozóna sa prepadáva do recesie. Posledné zverejnené údaje za EÚ, ako aj za Nemecko, poukazujú na pokles HDP. So spomaľovaním rastu európskych ekonomík klesá aj priemyselná produkcia a s ňou aj dopyt po elektrickej energii. S klesajúcim dopytom klesá aj cena silovej elektrickej energie, čoho sme boli svedkom napríklad v rokoch 2008 až 2009," poznamenal.

Efektívnejšie využívanie energie spolu s nástupom úspornejších technológií budú podľa Hudaka vyvažovať nárast spotreby zo strany priemyselných prevádzok a domácností. Už dnes vidieť, že európsky priemysel je v porovnaní s rokom 2001 energeticky menej intenzívny.

Na jednej strane sa podľa analytika znižuje dopyt po elektrine, na druhej strane sa zvyšuje jej ponuka. "Viaceré krajiny ohlásili v posledných rokoch výstavbu nových elektrární a ako "huby po daždi" rastú solárne a veterné elektrárne. Tiež je nutné sa zamyslieť nad tým, čo môže z výlučne ekonomického pohľadu spôsobiť odstavenie nemeckých jadrových elektrární. U ekonomických aktérov na trhu s elektrickou energiu sa totiž formujú trhové očakávania poháňané správami z médií a lobistických organizácií o tom, že Nemecko bude musieť dovážať stále viacej a viacej elektrickej energie," spresnil.

Producenti v Nemecku a okolitých krajinách vidia príležitosť investovať do budovania nových elektrokapacít, čím sa zvyšuje ponuka. Avšak v konečnom dôsledku energeticky efektívnejšia nemecká ekonomika si napokon vystačí so svojimi súčasnými zdrojmi. Tým by mohol vzniknúť prebytok kapacít v EÚ, a to by následne mohlo zahýbať s cenami.

Hudak pripomenul, že v poslednom období je volatilita na komoditných trhoch veľmi vysoká. Súvisí to jednak s veľkým objemom peňazí pumpovaných centrálnymi bankami do ekonomík, ale aj vývojom európskej dlhovej krízy. Na druhej strane, ceny komodít sú už zakomponované do ceny silovej elektrickej energie, a preto ich nedávny pokles by sa mal prirodzene odraziť aj na koncovej cene elektrickej energie.
"Tiež treba pripomenúť, že klesajúca cena uhlia a emisných povoleniek, ktoré sú v porovnaní s minulým rokom o 60 % lacnejšie, zvyšuje marže elektrárenských spoločností," zdôraznil s tým, že posledný vývoj na trhoch s energetickými komoditami zjavne naznačuje klesajúci trend.

Nedávny vývoj na trhu s elektrickou energiou preto podľa neho nahráva do karát spotrebiteľov. "Tým, že aj cena elektrickej energie v SR je ovplyvňovaná cenami na Európskej energetickej burze v Lipsku, mali by sme to pocítiť aj v našich peňaženkách. Cieľom liberalizácie elektrickej energie v EÚ bolo, aby spotrebitelia nielen platili viac, keď ceny komodít rastú, ale aby platili menej, keď ich ceny klesajú. Je však otázne, či výrobcovia sú ochotní preniesť túto cenu aj na spotrebiteľa," dodal Hudak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok