J. Sturnaras predstavil v parlamente privatizačný plán gréckej vlády

TA3
8.7.2012 13:53

Nová grécka koaličná vláda sa pokúsi dostať ekonomiku z recesie s pomocou súkromných investorov. Preto bude jej prioritou číslo jedna privatizácia štátnych podnikov a majetku. Vyhlásil v sobotu večer v parlamente nový minister financií Jannis Sturnaras.

J. Sturnaras predstavil v parlamente privatizačný plán gréckej vlády
CTK

"Cieľom programu privatizácie je prilákať dôležitý zahraničný kapitál, ktorý by smeroval najmä do rozvoja podnikov a infraštruktúry," povedal minister poslancom počas druhého dňa rozpravy o programovom vyhlásení novej vlády, ktorý dnes zavŕši hlasovanie o dôvere kabinetu.

Podľa Sturnarasa vláda plánuje sprivatizovať 28 podnikov, vrátane plynární, vodární a stávkovej spoločnosti. Chce tiež prilákať investorov, aby vložili svoj kapitál do rozvoja letiska v Aténach a ďalších letísk v krajine, jachtárskych prístavov a štátnych železníc. Privatizácia elektrárenskej spoločnosti PPC príde na rad neskôr.
Lídri gréckej opozície už kabinet obvinili, že sa snaží lacno rozpredať majetok štátu. Navrhli tiež vyhlásenie moratória na splácanie gréckych dlhov dovtedy, kým ekonomika neožije a nezačne znova rásť.
Predseda koaličných socialistov a bývalý minister financií Evangelos Venizelos im ale odkázal, že v situácii, keď je Grécko závislé od záchranného úveru a bez peňazí od veriteľov by skrachovalo, sú podobné návrhy čistou demagógiou.

Premiér Antonis Samaras a minister financií Sturnaras tiež sľúbili, že urýchlia reformy, ktoré uviazli na mŕtvom bode po tom, ako prvé predčasné voľby začiatkom mája nepriniesli jasného víťaza, ktorý by bol schopný zostaviť vládu a Gréci si museli voľby zopakovať 17. júna.
Sturnaras, ktorý je uznávaným ekonómom, potvrdil, že kabinet plánuje požiadať veriteľov o predĺženie termínu na redukciu rozpočtového schodku o dva roky. Dôvodom je hlbšia, ako očakávaná recesia gréckej ekonomiky. Varoval však, že to bude ťažká úloha, pretože veritelia trvajú na dodržiavaní podmienok úveru a jednou z nich je aj konsolidácia verejných financií. Tá je totiž dôležitá pre obnovenie dôveryhodnosti Grécka a jeho návrat na finančné trhy.

Minister pripomenul, že rokovania so zástupcami Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) neprebehnú rýchlo, naopak, budú zdĺhavé a ťažké. Predĺženie termínu pre zníženie rozpočtového schodku totiž znamená, že Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc a tú nebude ľahké získať.

Varoval tiež, že ak Atény nebudú plniť podmienky záchranného balíka, hrozí im bankrot, pretože veritelia im neuvoľnia ďalšiu splátku.

"Grécko musí uskutočňovať opatrenia, ktoré schválilo v rámci rozpočtu na rok 2012, aby splnilo tohtoročné fiškálne ciele a vyhlo sa ďalšiemu zhoršeniu svojho kreditu a tiež riziku, že nedostane nasledujúcu splátku z úveru," dodal.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok