HDP Severnej Kórey vlani zriedkavo stúpol

SITA
8.7.2012 13:45

Severokórejská ekonomika za minulý rok vykázala zriedkavý rast, a to vďaka dobrej úrode a rastu stavebnej aktivity v hlavnom meste Pchjongjang. Napriek tomu krajina zostáva jednou z najchudobnejších a najmenej rozvinutých na svete.

HDP Severnej Kórey vlani zriedkavo stúpol
SITA

Podľa odhadu juhokórejskej centrálnej banky, ktorý zverejnila v nedeľu, štátna ekonomika Severnej Kórey vlani posilnila o 0,8 %. Išlo iba o druhý rast hrubého domáceho produktu (HDP) uzavretej severokórejskej ekonomiky za posledných šesť rokov.

Hospodárstvo Severnej Kórey rýchlo upadlo začiatkom 90. rokov minulého storočia po kolapse Sovietskeho zväzu, ktorý bol jeho hlavným mecenášom. Teraz je Severná Kórea výrazne závislá od ekonomickej a politickej podpory zo strany Číny. Severná Kórea nezverejňuje oficiálne údaje o vývoji svojho HDP, ale medzinárodné spoločenstvo využíva údaje založené na odhadoch Južnej Kórey. Rastu severokórejskej ekonomiky v roku 2011 pomohlo poľnohospodárstvo, rybárstvo a lesné hospodárstvo, ktoré sa zväčšilo o 5,3 % po poklese o 2,1 % v roku 2010. Stavebníctvo vlani výrazne posilnilo, a to o 3,9 %, po tom, ako v roku 2011 vzrástlo o 0,3 %. Stavebnému sektoru pomohli projekty modernizácie podmienok bývania v Pchjongjangu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok