V horúčave treba dbať na pitný režim, nebezpečná môže byť káva

TA3 TASR
26.6.2019 07:39

Slovákov potrápia horúčavy, mali by preto obzvlášť dbať na pitný režim. Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil, že v niektorých oblastiach by mohli teploty dosiahnuť až 35 stupňov Celzia. Záchranári preto apelujú na ľudí, aby situáciu nepodceňovali a dbali na prevenciu.

Nečakajte na smäd

Vysoké vonkajšie teploty môžu spôsobiť prehriatie organizmu a zdravotné komplikácie - zvýšenie telesnej teploty, malátnosť, ospalosť, bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť či zvracanie. Záťaž predstavujú pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vodu treba podľa odborníkov piť aj vtedy, keď človek smäd necíti.

mapka_ac1100ae-04fa-85fb.jpg

Úrad verejného zdravotníctva v tejto súvislosti pripomenul, že dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách odporúčajú odborníci obmedziť nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je obyčajná voda. Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, možno ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi. Najmä u detí je nutné dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe.

Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami. Dennú dávku - približne 1,5 až 2 litre tekutín - by si mali rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd treba venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka.

Pite radšej vlažné

Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol stav zhoršiť. Vo vyššom veku je dôležitý aj príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať priamo v nápoji. Mimoriadne vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré zriediť vodou.

Piť treba pravidelne, v menších dávkach. Pred ľadovými nápojmi je vhodnejšie uprednostniť skôr vlažné nápoje. Ako odborníci dodávajú, potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok