V Líbyi sa konali prvé slobodné parlamentné voľby od Kaddáfiho pádu

TA3 TASR
7.7.2012 09:02

V Líbyi sa dnes konali prvé slbodné voľby od zvrhnutia diktátora Muammara Kaddáfiho. Historické hlasovanie má za sebou aj svoj prvý incident.

Prvé slobodné voľby v Líbyi za uplynulých 60 rokov poznačilo dnes protesty a násilie na východe krajiny. Jedného protestujúceho proti voľbám, ktorý sa v meste Adžedábíja snažil z volebnej miestnosti ukradnúť volebnú schránku, vládne sily zastrelili.

Ďalší dvaja muži utrpeli pri streľbe zranenia, oznámil šéf volebnej komisie Núrí al-Abarí.
Volebnú miestnosť, ktorá bola terčom protestujúcich, podľa neho neskôr znovu otvorili a hlasovanie tam pokračovalo normálne.

Líbyjčania si dnes volili 200-členné Národné zhromaždenie, ktoré vymenuje premiéra a novú vládu. Na budúci rok uskutočnia riadne parlamentné voľby už podľa novej ústavy.
Medzi vyše 3700 kandidátmi dominovali islamisti, čo naznačuje, že Líbya sa stane ďalšou z krajín Arabskej jari po Egypte a Tunisku, kde sa náboženské strany dostanú k moci.
Násilie zvýraznilo problémy s obnovením stability, ktorým krajina čelí po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

K streľbe dnes došlo po sérii útokov na volebné miestnosti vo východnej časti štátu. Tento región bol ohniskom povstania proti Kaddáfímu a narastá v ňom však hnev pre pocit diskriminácie zo strany vlády v hlavnom meste Tripolis na západe krajiny.

Vo východnej metropole Benghází protestujúci vtrhli do niekoľkých volebných miestností a verejne spálili stovky hlasovacích lístkov.

Úrady hlásili aj prípad, keď ozbrojenci bránili voličom vstúpiť do volebných miestností vo východnom ropnom meste Rás Lánúf. Podľa šéfa volebnej komisie však 94 percent volebných miestností v krajine fungovalo normálne.

Už v piatok stovky demonštrantov na námestí v Benghází vyhlasovali, že budú bojkotovať voľby na protest proti tomu, že východu bolo pridelených iba 60 kresiel v Národnom zhromaždení v porovnaní so 100 kreslami určenými pre Tripolis a západnú časť krajiny. Zvyšných 40 kresiel obsadí juh.

Na západe krajiny naopak šli hlasovať davy rozradostených Líbyjčanov, niektorí so slzami v očiach, ktorý sa tak lúčili s dedičstvom Kaddáfího diktatúry.

Volebné miestnosti sa zatvárali o 20.00 h SELČ, prvé priebežné výsledky volieb budú známe najskôr v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok