Murray cez Tsongu do finále proti Federerovi

SITA, TA3
6.7.2012 20:25

Britský tenista Andy Murray sa stal druhým finalistom dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (25. júna - 8. júla, dotácia 16,06 milióna libier, tráva). Zverenec Ivana Lendla si v piatkovom semifinále poradil s Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom za 167 minút 6:3, 6:4, 3:6, 7:5.

Dvadsaťpäťročný štvrtý muž tohto podujatia aj svetového rebríčka ATP Murray bude o svoj premiérový titul na úrovni veľkej štvorky bojovať v nedeľu od 15.00 h SELČ so Švajčiarom Rogerom Federerom nasadeným ako tretím. Miestny šampión zo sezón 2003 - 2007 a 2009 Federer v prvom semifinále zdolal obhajcu trofeje a lídra renkingu Novaka Djokoviča zo Srbska za 139 minút 6.3, 3:6, 6:4, 6:3.

Ak Federer pridá svoj 7. primát v britskej metropole (v roku 2008 neuspel vo finále proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi), dotiahne sa na čelo historickej štatistiky k domácemu Williamovi Renshawovi (1881 - 1886, 1889) a Američanovi Petovi Samprasovi (1993 - 1995, 1997 - 2000). Zároveň by k 9. júlu vystriedal Djokoviča na čele počítačového poradia. Lídrom naposledy bol 6. júna 2010. Aj v tomto prípade by sa dotiahol na prvú priečku v dejinách - spomenutý Sampras má na konte 286 týždňov na vrchole, Federer zatiaľ o jeden týždeň menej

Rodákovi zo škótskeho Dunblane Murraymu sa vydaril štvrtý semifinálový pokus v All England Lawn Tennis and Crquet Clube po nezdaroch medzi najlepšími štyrmi na predchádzajúcich troch ročníkoch. V minulosti takisto trikrát neuspel vo finále na Majors (US Open 2008, Australian Open 2010 a 2011). Dvadsaťsedemročný finalista AO 2008 Tsonga (6.) sa lúčil v semifinále na adrese SW19 Church Road aj vlani, keď nestačil na Djokoviča. 

Briti majú finalistu po 74 rokoch, na trofej čakajú ešte o dva dlhšie

V úvodnom sete dosiahol Murray brejk už na 2:0 vďaka bekhendovému obhodeniu. V druhej časti unikol na 3:2, keď síce neťažil z náskoku 40:15, ale bekhendovým returnom nachytal Tsongu v mŕtvej zóne a potom súper pokazil forhend. Pri vlastnom podaní bol Brit rezolútný, počas druhého dejstva mal fázu s 15 získanými fiftínmi za sebou.

Charizmatický Francúz s konžskými koreňmi zdramatizoval dianie pod už odtiahnutou strechou hlavného dvorca hneď vo vstupnej fáze tretieho setu: na returne v druhom geme si utvoril náskok 40:0 a "beckerovskou" rybičkou nedočiahol na Britovo forhendové obhodenie aj preto, lebo loptička smerovala mimo. Tsonga vo štvrtej hre pokazil beknend pri šanci na "poistku" na 4:0, sám si poradil so všetkými troma hrozbami v piatej hre (do problémov ho dostal zbabraný smeč) - 4:1. Ako poznamenal napríklad online prenos britskej verzie Yahoo, rodák z Le Mans pravdepodobne bojoval okrem súpera aj s bolesťami chrbta. Napriekm tomu si dokázal vynútiť pokračovanie: pri podávaní na uzavretie tohto setu zaťal päsť, keď Murrayho bekhendový krížny return zastavila sieť.

Vo štvrtej hre štvrtého setu si Murray forhendom zo zóny a do rozbehanej defenzívy utvoril brejkovú možnosť a ´Tsongovi "vytĺkol bloky" - bekhendový volej doplachtil za základnú čiaru - 3:1. V piatom geme Murray eliminoval brejkovú hrozbe som, ale potom nedobehol stopvolej a Francúz skvostným returnom zavŕšil okamžitý rebrejk. V deviatom geme sa však omeškanou a v nerovnováhe hranou forhendovou reakciou na return dostal do manka 0:30. Za stavu 15:40 vyvolal stopvolejom Britov pád a Murray sa znova ocitol na zemi, keď sa obetavo, ale bez efektu, vrhol po forhendovom obhodení - Tsonga sa vtedy pohotovo zorientoval po lobe, napokon tento kritický gem zvládol - 4:4. Vzápätí sám čelil skóre 15:40, ale posunul sa na 5:4, hoci pri druhom brejkbale Jastrabie oko ukázalo, že mal platiť Murrayho bod priamo z podania namiesto zahláseného autu a opakovania fiftínu. Škót však nestratil nervy a so situáciou si poradil aj cez druhé podanie. V jedenástej hre sa vymanil z 15:30, na príjme v dvanástej sa vyhol tajbrejkovej "lotérii" a možnej vážnejšej zápletke. Unikol na 30:0, Tsonga smečom znížil, ale nezvládol útok a Murray premenil prvý mečbal bravúrnym forhendovým krížnym príjmom na čiaru, potvrdil to kontrolný systém Hawk-Eye. "Už keď loptička opúšťala struny mojej rakety, vedel som, že skončí vo dvorci," cituje Murrayho twitterové konto

Postupujúci si pripísal 64 % fiftínov rozohraných svojím druhým podaním, zdolaný len 32 %. Ofenzívne ladený Tsonga sa 76-krát objavil pri sieti a zvládol 45 takýchto výpadov. Nastrieľal 11 es proti 9. Brit mal brilantný pomer "winnerov" a nevynútených chýb 40:12, Francúz 47:42.

"Pociťujem úľavu aj nadšenie, bol to vyrovnaný zápas. Obaja sme mali šance. Podarilo sa mi dostatočne odolať. Na kurte je to veľký tlak a stres, ale treba sa koncentrovať na každý fiftín a nevracať sa v mysli k tým minulým. Zatiaľ mám skvelý turnaj a dúfam, že v nedeľu mi to pôjde najlepšie. Bude to jeden z najvýznamnejších zápasov v mojej kariére, nepochybne veľmi ťažký. Roger predvádza vynikajúci tenis," uviedol Murray.

Premožiteľ Lukáča Lacka z 3. kola Tsonga teraz stojí s Murraym nepriaznivo 2:6. Brit vlani prekonal Francúza vo finále na tráve v londýnskom Queen´s Clube, odvtedy až do piatku sa spolu nestretli.

Murrayho na predchádzajúcich troch ročníkoch Wimbledonu zastavili práve v semifinále Američan Andy Roddick a dva razy Nadal. Posledným hostiteľom, ktorý si vybojoval trofej, je už od roku 1936 Fred Perry, medzičasom bol aspoň vo finále Bunny Austin v sezóne 1938. 

Finalista dokázal vystupňovať svoj výkon, zdolanému chýbala energia

Federer pod zatiahnutou strechou po oťukávacom a obojstranne na servise presvedčivom úvode dosiahol brejk na 4:2, keď sa Djokovič pošmykol pri pokuse o dočiahnutie bekhendového krížneho obhodenia a potom nečakane poslal bekhend do siete. Vstup do druhej časti však lepšie vyšiel Srbovi: na returne v druhom geme odskočil na 40:0 a Švajčiar pod ťarchou druhej hrozby urobil forhendovú chybu vo výmene. Aj Djokovič si už dokázal udržať náskok až do konca tohto dejstva.

V druhej hre tretieho setu Federer pri brejkbale nasmeroval ambiciózny forhend inside-out do "štvorhrovej aleje", v šiestom geme dokonca nezužitkoval dve možnosti. Pri prvej - po súperovej dvojchybe - poslal forhend v strhujúcej výmene mimo. Druhú šancu si utvoril parádnou bekhendovou ranou popri čiare v ešte krajšej "prestrelke", ale Srb bekhendom našiel priestor pri základnej čiare a vyvolal tým odlet Švajčiarovej bekhendovej reakcie od rámu. V deviatej hre pritlačil na príjme Djokovič, rival však odvrátil riziko bodom priamo z podania pridal ďalšie dva kvalitné servisy. V desiatom geme Federer unikol rezolútnym forhendom popri čiare na 30:0 a Djokovičov pokazený smeč z poloťažkej pozície mu dodal dva setbaly. Prvý vyriešilo kvalitné podanie v kombinácii s forhendovým "povinným" zakončením, ale pri druhom Srb pod tlakom vytiahol nie priliš vydarený lob a Švajčiar ho razantne potrestal.

Federer bol efektívnejší v "trávovo" krátkych fiftínoch postavených na podaní a zároveň účinnejší pri returnoch, ktorými často okamžite neutralizoval dianie, ba dokonca dostával Djokoviča do problémov. Navyše, v dlhších výmenách nachádzal viac odvahy aj presnosti. Premietlo sa to do brejku hneď vo vstupnej fáze štvrtého setu, keď si Švajčiar utvoril náskok 40:0 na príjme v druhej hre a Srb pri druhom brejkbale prehnal forhend. Federer síce na returne v šiestom geme neťažil z vedenia 40:0 a nepridal "poistku", ale už sa v pohode odpodával.

Federer a Djokovič si zmerali sily 27. raz a ich premiérový súboj na tomto povrchu bol akýmsi "predčasným finále" medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2012. Švajčiar a Srb totiž majú na konte dovedna 21 vrcholných titulov, zatiaľ čo semifinalisti v dolnej časti žrebu Murray a Tsonga žiadny.

"Som v extáze. Odohral som skvelý zápas, Novak tiež. Bolo to veľmi náročné, ale vzhľadom na úžasné publikum zároveň aj značne zábavné," cituje Federera twitterové konto podujatia.

"Novak si počínal v prvých dvoch setoch výborne, ale ja som potom dokázal vystupňovať môj výkon, podarilo sa mi odvrátiť aj hrozbu brejku v deviatej hre tretej časti," pripomenul Federer.

"Od začiatku štvrtého setu som cítil, že moja energia klesla na nižšiu úroveň. Zahral som niekoľko chabých gemov a mal som nízku percentáž prvého podania. V takýchto prípadoch je ťažké chytiť rytmus a dostať vývoj pod kontrolu. Roger bol v dôležitých okamihoch lepším hráčom. Vopred som čakal, že sa prezentuje na svojej najvyššej úrovni. Zároveň som predpokladal to isté sám u seba, čo sa však nesplnilo," uznal Djokovič.

Tridsaťročný bazilejský rodák Federer si zahral vo wimbledonskom semifinále premiérovo po troch rokoch. V ostatných dvoch sezónach skončil zhodne vo štvrťfinále - najprv ho prekonal Čech Tomáš Berdych a potom Tsonga (hoci Švajčiar mal náskok 2:0 na sety). Stále bude platiť, že poslednú vydarenú obhajobu primátu predviedol v sezóne 2007 práve Federer.

"Keď som predvlani prehral vo štvrťfinále s Berdychom, pre niektorých ľudí to bol šok. Nie pre mňa. Pýtali sa ma, ako majú prežiť wimbledonské finále bezo mňa. Ja som zamieril na dovolenku a prípravu na ďalšie turnaje," skonštatoval Federer.

Švajčiar aktuálne vedie v bilancii zo vzájomných súbojov 15:12. Ťahal za kratší koniec v predchádzajúcich troch zápasoch (resp. v šiestich zo siedmich), naposledy 8. júna takisto medzi najlepšími štyrmi na rovnako významnom antukovom Roland Garros v Paríži.

Víťaz 74 turnajov Federer hral vo svojom 32. vrcholnom semifinále, čím osamel na prvej priečke historického poradia pred Američanom Jimmym Connorsom (31).

Manžel bojnickej rodáčky Miroslavy Vavrinecovej Federer v pondelok v osemfinále proti Belgičanovi Xavierovi Malissovi vystrašil svojich fanúšikov ošetrovaním už po siedmich gemoch. Po zápase priznal problémy s chrbtom. V 2. kole dosiahol proti Francúzovi Julienovi Benneteauovi obrat z 0:2 na sety, svoj 8. v kariére. Vo štvrťfinále povolil ruskému rovesníkovi Michailovi Južnému len 5 gemov.

Držiteľ rekordných 16 primátov z úrovne veľkej štvorky Federer čaká na 17. radosť už od melbournských Australian Open 2010. Proti Murraymu má mierne negatívnu štatistiku 7:8 (priebežne to bolo aj 2:6), ale môže vychádzať z minisérie dvoch úspechov: 2. marca vo finále na tvrdom povrchu v Dubaji v SAE to bolo 7:5, 6:4. Sprievodnou pikanériou je fakt, že na inom povrchu ako "harde" ešte spolu nebojovali. Federer prekonal Murrayho vo finále US Open 2008 aj Australian Open 2010. 

Dvojhra mužov - semifinále:
Roger Federer (Švaj.-3) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3 za 139 minút (24, 30, 47, 38)
Andy Murray (V. Brit.-4) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-5) 6:3, 6:4, 3:6, 7:5 za 167 minút (34, 36, 42, 55)

Štatistiky:

Federer - Djokovič 
1. podanie (úspešnosť v %): 65 zo 101 = 64 % - 73 zo 115 = 63 % 
využitie 1. podania: 49 zo 65 = 75 % - 52 zo 73 = 71 % 
využitie 2. podania: 26 z 36 = 72 % - 24 zo 42 = 57 % 
esá: 12 - 9 
dvojchyby: 0 - 2 
víťazné údery: 31 - 28 
nevynútené chyby: 10 - 21 
body získané na príjme: 39 zo 115 = 34 % - 26 zo 101 = 26 % 
body získané pri sieti: 13 z 25 = 52 % - 14 z 22 = 64 % 
využitie brejkbalov: 3 z 11 = 27 % - 1 z 3 = 33 % 
získané lopty celkovo: 114 - 102 
najrýchlejšie podanie: 206 km/h - 208 km/h 
priemerná rýchlosť 1. podania: 190 km/h - 193 km/h 
priemerná rýchlosť 2. podania: 164 km/h - 153 km/h 

Murray - Tsonga 
1. podanie (úspešnosť v %): 67 zo 111 = 60 % - 85 zo 135 = 63 % 
využitie 1. podania: 50 zo 67 = 75 % - 64 z 85 = 75 % 
využitie 2. podania: 28 zo 44 = 64 % - 16 z 50 = 32 % 
esá: 9 - 11 
dvojchyby: 2 - 2 
víťazné údery: 40 - 47 
nevynútené chyby: 12 - 42 
body získané na príjme: 55 zo 135 = 41 % - 33 zo 111 = 30 % 
body získané pri sieti: 13 z 30 = 43 % - 45 zo 76 = 59 % 
využitie brejkbalov: 4 z 12 = 33 % - 2 z 8 = 25 % 
získané lopty celkovo: 133 - 113 
najrýchlejšie podanie: 216 km/h - 225 km/h 
priemerná rýchlosť 1. podania: 188 km/h - 196 km/h 
priemerná rýchlosť 2. podania: 142 km/h - 156 km/h

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok