EK je ochotná zastaviť konanie voči Maďarsku

SITA
6.7.2012 15:46

Európska komisia (EK) uviedla, že je pripravená zastaviť konanie voči Maďarsku po tom, ako krajina novelizovala zákon o centrálnej banke. EK sa tak vyjadrila po tom, ako maďarský parlament v piatok schválil zmeny v spornom zákone o centrálnej banke.

EK je ochotná zastaviť konanie voči Maďarsku
SITA

Schválením zmien otvoril dvere pre rokovania Budapešti s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou o finančnej pomoci, ktorú krajina potrebuje s cieľom znížiť svoje náklady na požičiavanie si na trhoch.

"Hneď, ako zákon nadobudne platnosť, bude EK ochotná zastaviť konanie pre porušenie legislatívy EÚ", povedal hovorca EK Olivier Bailly. "Malo by ísť o formalitu. Európska komisia a MMF čoskoro začnú spoločné vyjednávanie o programe preventívnych opatrení a spoločná misia EÚ a MMF v Budapešti je naplánovaná na 17. júla," povedal Bailly.

Maďarský premiér Viktor Orbán v polovici júna uviedol, že Budapešť dokáže zvládnuť vysoké náklady na požičiavanie si v tomto roku a na budúci rok. "Ak by sme však mali dohodu s MMF, úrokové miery by boli oveľa nižšie. Naozaj nepotrebujeme úvery, ale iba podnikáme preventívne opatrenia. Maďarsko nemá v úmysle žiť s peňazí MMF, ale mohlo by ich využiť ako rezervu v prípade najhorších scenárov," povedal Orbán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok