Potrebujete doping? Hudba zlepšuje naše výkony, zistili vedci

TA3 ČTK
16.6.2019 19:55

So správnou hudbou v slúchadlách sa môžeme cítiť menej unavení pri cvičení a dokonca môže zvýšiť náš športový výkon. Je dokázané, že hudba pôsobí ako doping, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Potrebujete doping? Hudba zlepšuje naše výkony, zistili vedci
SITA/AP

Pharrell Williams verzus komentátor

Nemusíme byť športovci, aby sme vedeli, že počúvanie hudby pomáha nájsť motiváciu a elán. Tento účinok cítia najmä nešportovci, ktorí sú zvyknutí prekonávať únavu so slúchadlami v ušiach. Menej známy je fakt, že pozitívny účinok hudby na športovú výkonnosť preukázala aj veda. Tento vplyv sa podobá dopingu, takže pri niektorých športových súťažiach je hudba zakázaná.

Tím vedcov z Brunelovej univerzity v Londýne pod vedením Kostasa Karageorgisa nedávno použil elektroencefalograf schopný monitorovať tri rôzne typy mozgových vĺn pri športovom výkone.

beh_ac1100ae-7de4-e63a.jpg

Vedci zapojili do experimentu 24 dobrovoľníkov, ktorí mali chodiť vlastným ideálnym tempom po trati dlhej 400 metrov. Niektorí z nich počúvali Happy od Pharrella Williamsa, ďalší rozhlasového komentátora a tretia skupina išla bez slúchadiel. Vedci potom porovnávali pomocou testov mieru nadšenia chodcov, ich náladu, sústredenie a mieru pozornosti pri chôdzi. Elektroencefalograf zaznamenával frekvenciu mozgových vĺn.

Hudba pre rôzne fázy cvičenia

Experiment ukázal, že hudba dodala účastníkom energiu a zlepšila ich náladu, hoci to bolo za cenu ľahkej straty sústredenia. Rozhlasový komentátor nemal také výsledky, ale celkovo zlepšil hodnotenie výkonu. Tí, ktorí išli bez slúchadiel, nevykazovali žiadnu zmenu.

Karageorgis počas desaťročia výskumu vybral typickú hudbu pre každú fázu cvičenia. Pred cvičením je podľa neho vhodné počúvať pomalú hudbu, ktorá nespotrebuje veľa duševnej energie, na začiatku cvičenia má hudba ostávať v pozadí a jej rytmus má byť synchronizovaný so srdečným tepom. Pri rýchlom aeróbnom cvičení je vhodné vybrať pomerne rýchlu hudbu, ale s nemenným rytmom.

Z vedeckého hľadiska môžeme vyhlásiť, že počúvanie hudby pôsobí na mnohé fyziologické mechanizmy. Môže ovplyvniť napríklad autonómny nervový systém. Okrem toho prispieva k vylučovaniu neurotransmitera dopamínu, ktorý ovplyvňuje radostné pocity a podporuje produkciu endorfínu, ktorý zlepšuje náladu a uľahčuje relaxáciu.

Čo počúva Nadal a čo Usain Bolt

Hudba sa spomedzi súťaží používa najčastejšie pri behu, ale práve pre jej pôsobenie podobné dopingu je v niektorých prípadoch zakázaná. V telocvičniach či fitnescentrách však hudba sprevádza mnohé cvičenia, napríklad aeróbne cvičenia alebo cvičenie na stacionárnych bicykloch.

Americký plavecký šampión Michael Phelps bol známy tým, že pred vstupom do bazéna počúval agresívnu hudbu. S hip hopom sa mu darilo prekonávať úzkosť a intenzívne sa sústrediť na cieľ. Legendárny jamajský šprintér Usain Bolt prezradil, že pred pretekmi počúva tri svoje najobľúbenejšie skladby, a to One Love od Boba Marleyho, Real Friends od Christophera Martina a My Life od I-Octana.

Talianska plavkyňa Federica Pellegriniová vyhlásila, že pre každé preteky si vyberá iný typ hudby podľa toho, aká tam vládne nálada. Tanečná hudba ju stimuluje a upokojuje, zatiaľ čo zmes zvuku a obrazu Fantasia Walta Disneyho jej pomáha v sústredení. Slávny španielsky tenista Rafael Nadal miluje španielskeho speváka populárnej hudby Alejandra Sanza, ale má rád aj popovú skupinu La Oreja de Van Gogh, ktorú často počúva pred zápasom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok