Mali by učitelia ukázať odpis z registra trestov? Saková to podporuje

TA3 SITA
12.6.2019 17:45

Ministerka vnútra Denisa Saková by podporila myšlienku, aby učitelia pri nástupe do zamestnania museli predkladať odpis z registra trestov. Uviedla to po rokovaní vlády v reakcii na medializované informácie o bratislavskom učiteľovi obvinenom zo sexuálneho zneužitia žiaka.

Mali by učitelia ukázať odpis z registra trestov? Saková to podporuje
SITA/Michal Burza

Učiteľ už bol v minulosti za podobný skutok odsúdený, napriek tomu ho opätovne zamestnali v škole. "Je to pravidlo, ktoré keby sa zaviedlo, minimalizuje riziko vzniku takýchto prípadov v školách," povedala Saková. Pri nástupe do niektorých zamestnaní je v súčasnosti povinnosťou predložiť výpis z registra trestov. V tom sa však uvádzajú len takzvané nezahladené odsúdenia dotyčnej osoby. V odpise z registra trestov sú vedené všetky odsúdenia osoby. Ten sa však vydáva len na žiadosť oprávnených orgánov, napríklad pri súdnom konaní alebo pri uchádzaní sa o niektoré pozície v štátnej správe.

Podľa medializovaných informácií čelí 51-ročný učiteľ obvineniu zo sexuálneho zneužitia 11-ročného chlapca, ktorého zneužil počas pôsobenia v škole v bratislavskej Dúbravke. Muž bol v minulosti už za podobný skutok odsúdený, napriek tomu sa mu znovu podarilo zamestnať sa v škole, keďže odsúdenie už vo výpise nefigurovalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok