Mjanmarsko schválilo prvého vymenovaného amerického veľvyslanca

TASR
6.7.2012 08:29

Mjanmarsko schválilo prvého vymenovaného amerického veľvyslanca za posledných 22 rokov, pričom donedávna bolo medzinárodne odsudzovanou krajinou. Informovali o tom dnes štátne médiá.

Mjanmarsko schválilo prvého vymenovaného amerického veľvyslanca
CTK

Derek Mitchell (47) je odborníkom na ázijské záležitosti a od roku 2011 je osobitným zástupcom a politickým koordinátorom amerického prezidenta Baracka Obamu pre Mjanmarsko.

Jeho vymenovanie predstavuje významné zlepšenie v americko-mjanmarských vzťahoch, ktoré sú na vzostupe od konca roka 2011, keď krajinu navštívila americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Mjanmarsko uskutočnilo 7. novembra 2010 prvé všeobecné voľby za posledné dve desaťročia. Vďaka nim sa dostala k moci vláda, riadená Stranou národnej jednoty (NUP) a tiež Stranou zväzovej súdržnosti a rozvoja (USDP), ktoré sú naklonené armáde.

Prezident Thein Sein inicioval množstvo politických a ekonomických reforiem, vrátane dialógu s opozičnou líderkou Aun Schan Su Ťij, čo jej vydláždilo cestu k vstupu do hlavného prúdu politiky.

Su Ťij má zaujať kreslo v parlamente v pondelok 9. júla, keďže 42 členov jej strany Národná liga za demokraciu sa dostalo do zákonodarného zhromaždenia v doplňujúcich voľbách 1. apríla.

Spojené štáty aj Európska únia krátko po doplňujúcich voľbách zmiernili ekonomické sankcie proti Mjanmarsku.
Sankcie uvalili po tom, čo mjanmarská armáda v roku 1988 násilne potlačila prodemokratické hnutie, čo si vyžiadalo približne 3000 ľudských životov.

USA v roku 1990 znížili diplomatickú prítomnosť v Rangúne na úroveň chargé d'affaires.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok