Argentínskych exdiktátorov odsúdili za násilné odoberanie detí

TASR
6.7.2012 06:39

Bývalých argentínskych diktátorov Jorgeho Rafaela Videlu (86) a Reynalda Bignona (84) odsúdili vo štvrtok na dlhoročné tresty za násilné odnímanie detí v období vojenského režimu.

Argentínskych exdiktátorov odsúdili za násilné odoberanie detí
SITA

Niekdajšiemu generálovi Videlovi uložil súd v Buenos Aires trest odňatia slobody 50 rokov, Bignone bol odsúdený na 15 rokov. Štyria ďalší vysokopostavení dôstojníci, obvinení zo spoluúčasti na "systematickom pláne" odoberania detí, dostali tresty v rozpätí 14-40 rokov, uviedla agentúra DPA.

Obžaloba všetkých obvinila, že počas vojenskej diktatúry v rokoch 1976-1983 nariadili systematické bratie detí matkám. Odhaduje sa, že okolo 500 novorodencov a dojčiat proti ich vôli odobrali ženám, ktoré armáda považovala za odporcov režimu a odvliekla ich do väzenia. Deti následne pod falošnými menami obvykle ponúkli rodinám lojálnym k režimu. Biologické matky a často i otcov mučili a zavraždili.

Osudy unesených detí sa už dlhé roky snaží objasniť organizácia Matky z májového námestia (Madres de la Plaza de Mayo), pomenovaného podľa priestranstva v srdci argentínskej metropoly Buenos Aires. Už od roku 1977 na tomto námestí s nasadením vlastného života žiadali vysvetlenie, čo sa stalo s ich nezvestnými príbuznými. Organizácii sa doteraz podarilo nájsť 105 odvlečených detí.

Exdiktátorov Videlu (1976-1981) a Bignona (1982-1983) už každého odsúdili za iné porušovania ľudských práv dvakrát na doživotie. Podľa odhadov ľudskoprávnych organizácií zahynulo v Argentíne počas diktatúry približne 30.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok