Pribudnú desiatky moderných vlakov, prvý vypravili vo Zvolene

TA3 TASR
10.6.2019 14:50

Modernizácia vozového parku železníc pokračuje. Do prevádzky plánuje rezort dopravy nasadiť 21 nových vlakov.

Jazdiť budú v troch krajoch

Projekt modernizácie vozidlového parku a opravárenskej infraštruktúry, podporený z európskych zdrojov, prinesie Slovensku v nasledujúcich dvoch rokoch najviac nových vlakov pre regionálnu železničnú dopravu. Zástupcovia Ministerstva dopravy a výstavby SR, Železničnej spoločnosti Slovensko a ŽOS Vrútky predstavili vo Zvolene novú dieselmotorovú jednotku série 861, ktorá je prvým vozidlom z celkovo objednaných 21 kusov, ktoré ZSSK očakáva od dodávateľa do konca roka 2020.

Výrobcom vlakových jednotiek sú ŽOS Vrútky. "Do konca tohto roku by mal dodávateľ Železničnej spoločnosti Slovensko odovzdať ešte osem kusov a v roku 2020 ďalších 12 kusov," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Dodané vlakové jednotky budú jazdiť v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Podľa predsedu predstavenstva ŽOS Vrútky Petra Maleca ide o moderné a environmentálne dopravné prostriedky, ktoré cestujúcim ponúkajú vyšší komfort a kultúru cestovania, a tiež bezpečnosť a spoľahlivosť prepravy.

Vybavené kamerovým systémom

Vlaky disponujú kapacitou 115, respektíve 171 miest na sedenie (podľa typu vlaku) a 80, respektíve 120 miest na státie. Všetky budú vybavené klimatizáciou, wi-fi pripojením, informačným systémom pre cestujúcich, kamerovým systémom i systémom počítania cestujúcich. ZSSK počíta do roku 2022 aj s dodávkou 25 kusov moderných elektrických vlakových jednotiek, piatich hybridných elektrických vozidiel a jedným multifunkčným rušňom.

Dodanie dieselových jednotiek je výsledkom projektu Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci OP II - 1. časť. ZSSK získala naň príspevok z eurofondov vo výške takmer 74,84 milióna eur. Ďalších takmer 2,2 milióna eur prispel dopravca z vlastných zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok