V Kyjeve táboria stovky ľudí na protest proti jazykovému zákonu

SITA
5.7.2012 17:02

Ukrajinský parlament v utorok schválil kontroverzný zákon, ktorý povoľuje používanie ruského jazyka v oficiálnom styku v rusky hovoriacich regiónoch krajiny.

V Kyjeve táboria stovky ľudí na protest proti jazykovému zákonu
SITA

Stovky nespokojných Ukrajincov sa vo štvrtok zišli v centre metropoly Kyjev, kam prišli vyjadriť svoj nesúhlas s utorňajším uzákonením ruštiny ako úradného jazyka v niektorých regiónoch krajiny. Niektorí z prítomných dokonca ohlásili protestnú hladovku vrátane niekoľkých poslancov. Desiatky ľudí už aj strávili minulú noc v centre Kyjeva, kde rozprestreli transparenty s nápismi Preč s moskovskými okupantmi či Preč s ruskými imperialistami. Ešte v stredu sa kyjevská polícia dostala do potýčok s demonštrantami. Predseda parlamentu Volodymyr Lytvyn na protest proti prijatiu jazykového zákona ponúkol svoju rezignáciu.

Ukrajinský parlament v utorok schválil kontroverzný zákon, ktorý povoľuje používanie ruského jazyka v oficiálnom styku v rusky hovoriacich regiónoch krajiny. Normu pretlačili poslanci lojálni Janukovyčovi, ktorý sa opiera o podporu rusky hovoriaceho východu krajiny. Prozápadní opoziční poslanci tvrdia, že zákon je najmä taktika zameraná na zvrátenie klesajúcej prezidentovej popularity pred októbrovými parlamentnými voľbami. Predchádzajúce hlasovanie o tejto téme skončilo bitkou medzi stúpencami a odporcami návrhu, pričom jedného zákonodarcu museli hospitalizovať. Zákon musí ešte podpísať prezident.

Témy: Kyjev Poslanec
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok