V semifinále sa stretnú Djokovič - Federer a Murray - Tsonga

SITA
5.7.2012 07:22

Srbský obhajca titulu Novak Djokovič a 6-násobný miestny šampión Roger Federer zo Švajčiarska utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici "pavúka" dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne.

V semifinále sa stretnú Djokovič - Federer a Murray - Tsonga
SITA

V piatok pôjde už o 27. vzájomný duel, premiérový na tomto povrchu, a zároveň akési "predčasné finále". Aktéri totiž majú na konte dovedna 21 vrcholných trofejí, zatiaľ čo semifinalisti v dolnej časti žrebu, domáci Andy Murray a Francúz Jo-Wilfried Tsonga (štatistika 5:2), ani jednu.

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič v stredu vo štvrťfinále zvíťazil nad Nemcom Florianom Mayerom, 29. vo svetovom rebríčku ATP, za 105 minút 6:4, 6:1, 6:4. Dvadsaťpäťročný Belehradčan vynikol na "winnery" 50:14, odvrátil 7 z 8 brejkbalov, zvládol 16 z 22 zákrokov pri sieti.

Federer postúpil do semifinále tohto podujatia prvý raz po troch rokoch. Celkový víťaz zo sezón 2003 - 2007 a 2009 zdolal vo štvrťfinále rovesníka Michaila Južného za 92 minút úplne hladko 6:1, 6:2, 6:2. Proti Rusovi s takisto jednoručným bekhendom má bilanciu už 14:0. Práve oni dvaja boli jedinými dvoma otcami medzi najlepšími ôsmimi.

Ivanom Lendlom trénersky vedený semifinalista predchádzajúcich troch ročníkov Murray (4.) potreboval 232 minút na to, aby zlomil odpor húževnatého a čoraz univerzálnejšieho Španiela Davida Ferrera (5.) - 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6 (4), pričom bol set a brejk dolu. Obaja nastupovali s 99 tajbrejkovými úspechmi v kariére na konte, teraz majú bilanciu 101, resp. 100.

Premožiteľ Lukáša Lacka z 3. kola Tsonga si poradil s nemeckým debutantom v takejto fáze na úrovni veľkej štvorky Philippom Kohlschreiberom za 168 minút 7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2. 

Djokovič má proti Federerovi bilanciu 12:14, ale uspel v ostatných troch súbojoch

V bilancii zo vzájomných súbojov síce líder renkingu Djokovič prehráva s Federerom 12:14, ale mal navrch v ostatných troch dueloch (resp. v šiestich zo siedmich), naposledy 8. júna medzi najlepšími štyrmi na rovnako významnom antukovom Roland Garros v Paríži.

"Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykol na podmienky. Musel som sa najprv adaptovať a dostať do rytmu, pretože predchádzajúce tri zápasy som odohral pod strechou. Mohlo sa to vyvinúť aj inak, ale nestratil som nervy," cituje Djokoviča twitterové konto podujatia po prekonaní Mayera. "Federer bol na grandslamových turnajoch veľmi dominantný a je vrcholnou výzvou," podotkol "Nole" Djokovič na adresu svojho najbližšieho súpera a neskôr dodal: "Považujú ho za zrejme najlepšieho tenistu v histórii. Povyhrával všetko, čo sa dalo a ešte stále je tu, aby pridával ďalšie trofeje. Poberá veľa rešpektu odo mňa aj ostatných hráčov - o tom niet pochýb. Zároveň sme však rivali, všetci sme si navzájom súpermi. Keď som na dvorci, neuvažujem príliš nad jeho úspechmi, chcem zvíťaziť v danom zápase."

Mayer za stavu 4:4 v prvom sete nezužitkoval tri brejkbaly a rýchlo za to pykal: "Súper mi následne nemilosrdne ukázal moje hranice."

Poslednú vydarenú obhajobu primátu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka predviedol v sezóne 2007 práve Federer.

Vo veku 25 rokov a 47 dní najmladší štvrťfinalista Djokovič upravil v bilancii proti o tri roky staršiemu štvrťfinalistovi Wimbledonu 2004 Mayerovi na 2:0, nadviazal na úspech 7:5, 6:1, ktorý dosiahol vlani na "harde" v Dubaji: "Hrám tu naozaj dobre, konštantne dobre. Platí to už od začiatku turnaja a dúfam, že mi to vydrží."

Päťnásobný grandslamový šampión Djokovič prehral na takto významnom fóre len jeden z ostatných 33 zápasov, a to v júnovom finále Roland Garros so Španielom Rafaelom Nadalom. Medzi najlepších štyroch na veľkej štvorke sa prebojoval 9. raz za sebou, v sezóne 2010 sa lúčil vo štvrťfinále RG. V tomto smere osamel na 4. pozícii v historickom prehľade počas tzv. otvorenej éry za Federerom (23), Austrálčanom Rodom Laverom a Čechom Ivanom Lendlom (po 10).

Víťaz 30 turnajov Djokovič, ktorý bude vlajkonosičom srbskej výpravy na slávnostnom otvorení olympijských hier, ťahá proti nemeckým tenistom šnúru siedmich triumfov (celkovo 22:3).

Bývalý 18. muž počítačového poradia Mayer v 3. kole odvrátil dva mečbaly proti poľskému kvalifikantovi Jerzymu Janowiczovi. V 2. kole dosiahol obrat z 0:2 na sety proti krajanovi Philippovi Petzschnerovi. Od svojho spomenutého dosiaľ najprenikavejšieho londýnskeho úspechu spred ôsmich rokov nebol za 3. kolom (2005 a 2010). Na rozdiel od drvivej väčšiny špičkových hráčov sa do AELTC nevráti na OH, dal prednosť inému programu bez ohľadu na to, že mu hrozila absencia vinou sprísnených kvalifikačných kritérií národného olympijského výboru DOSB. Zverenec Tobiasa Summerera Mayer by sa mal v pondelok ocitnúť približne na 23. poste v rebríčku.

Posledným nemeckým semifinalistom na grandslamovom turnaji zostáva Tommy Haas, ktorému sa to podarilo práve vo Wimbledone v roku 2009. Mayerovi sa nepodarilo prekonať práve Haasa spred troch rokov ako najnižšie postaveného grandslamového semifinalistu v predmetnom období - krajan vtedy bol na 34. pozícii. 

Londýnsky šampión 2003 - 2007 a 2009 rekordný 32. raz v grandslamovom semifinále

Federer pred zrakmi princa Williama a jeho manželky Kate - vojvodkyne z Cambridgu, ale aj držiteľa Grand Slamu Lavera, Andreho Agassiho a Steffi Grafovej či Roya Hodgsona a nežnejšej polovičky trénera anglickej futbalovej reprezentácie Sheily mal proti Južnému pomer víťazných úderov a zlyhaní 25:13, súper 14:20. Švajčiar nazbieral 88 % fiftínov rozohraných jeho prvým podaním, Rus sotva polovicu (51 %). postupujúci zvládol 6 z 20 brejkbalov a odvrátil obe hrozby straty servisu. Zvládol 24 z 34 zákrokov pri sieti v porovnaní s 12 z 27. Celkovo získal o 30 loptičiek viac - 89:59.

Bývalý líder svetového rebríčka ATP Federer, teraz 3. v renkingu, sa dostal do svojho 32. vrcholného semifinále, čím osamel na prvej priečke historického poradia pred Američanom Jimmym Connorsom (31). Zároveň už figuruje sám na treťom mieste podľa počtu jednotlivých zápasových úspechov na adrese SW19 Church Road (64:7) pred Američanom Petom Samprasom (63:7). Vedie Connors (84:18) pred Nemcom Borisom Beckerom (71:12).

"Myslím si, že som zahral skvele. Môj herný štýl dobre pasuje proti tomu Michailovmu," povedal Federer a v okamihu, keď Djokovič ešte bojoval s Mayerom, dodal: "Rád by som si zahral s Novakom. Ak sa nemýlim, tak tu sme si ešte nezmerali sily, takže by to bol prvý zápas a zjavne pekný." Švajčiar na margo dávnych rozporov so Srbom uviedol: "Kedysi som bol rozladený z toho, že si v Davisovom pohári ešte v sezóne 2006 nechal privolať fyzioterapeuta bez zjavného dôvodu v päťsetovom zápase s mojím kamarátom ´Stanom´ Wawrinkom. To je však minulosť. Čoskoro sme si to vydiskutovali v Madride a veci sú už dlho medzi mnou a ním v pohode. Vždy som ho rešpektoval. Nešli by sme síce spolu na večeru, ale nemáme žiadny problém. Dúfam, že mi veríte."

Federer by si prípadným semifinálovým úspechom zabezpečil solídnu šancu na návrat na vrchol rebríčka k 9. júlu: musel by sa potom ešte presadiť aj vo finále. V ostatných dvoch sezónach skončil zhodne vo štvrťfinále - najprv ho prekonal Čech Tomáš Berdych a potom Francúz Jo-Wilfried Tsonga (hoci Švajčiar mal náskok 2:0 na

Bazilejský rodák Federer v pondelok v osemfinále proti Belgičanovi Xavierovi Malissovi vystrašil svojich fanúšikov ošetrovaním už po siedmich gemoch. Po zápase priznal problémy s chrbtom. Teraz povedal. "Môj chrbát drží. Môžem sa znova koncentrovať na tenis." Federer v 2. kole dosiahol proti Francúzovi Julienovi Benneteauovi obrat z 0:2 na sety, svoj 8. v kariére. Vo veku 30 rokov a 335 dní je najstarším zo štvrťfinalistov. Po svojom okrúhlom 50 tohtoročnom vystúpení má skóre

Držiteľ rekordných 16 primátov z úrovne veľkej štvorky Federer čaká na 17. radosť už od melbournských Australian Open 2010. Južného (33.) dosiaľ naposledy prekonal v semifinále prípravného podujatia v Halle (6:1, 6:4) a proti nikomu nemá presvedčivejšiu štatistiku - 13:0 vedie nad Španielom Davidom Ferrerom a Fínom Jarkkom Nieminenom. Vlani Rusa vo Wimbledone vyradil v šestnástke - 6:7 (5), 6:3, 6:3, 6:3. Pre Južného zostáva maximom na Majors semifinále US Open 2006 a 2010. Nedávno na Roland Garros vyryl do antuky veľké ospravedlnenie za chabý výkon, teraz si odľahčujúco pýtal radu od Lavera či Agassiho v Kráľovskej lóži.

Južnyj zostáva v kauze prípadného zdolania Federera optimistom. "Dúfam, že áno," odpovedal podľa agentúry RIA Novosti na otázku, či verí v možnosť niekedy predsa len prekonať švajčiarskeho rivala, a dodal: "Zostáva to mojou túžbou. Ťažko povedať, či sa mi to podarí, ale rád by som si proti nemu ešte zahral čím viac zápasov. Dnes som bojoval doslova o každú loptičku až do úplného konca, súper však bol oveľa, oveľa lepší. Podľa mňa nie je opodstatnené hovoriť o záverečnej fáze Federerovej kariéry. Ak zohľadníme skutočnosť, že na tomto turnaji sa pri dobrej konštelácii okolností znova môže stať jednotkou rebríčka, potom asi vnímame slovné spojenie ´záver kariéry´ a tenis celkovo úplne rozdielne." 

Lackov premožiteľ Tsonga si chce užiť druhú šancu, proti Murraymu stojí 2:5

Dvadsaťsedemročný finalista melbournských Australian Open 2008 Tsonga (6.) upravil v štatistike duelov s 28-ročným Kohlschreiberom (30.) už na 5:1. Pripomenul úspech 6:2, 6:4, ktorý dosiahol v apríli na antuke v Monte Carle. S Murraym stojí nepriaznivo 2:5 vrátane už osem rokov starého úspechu na challengeri v Nottinghame. Brit vlani prekonal Francúza vo finále na tráve v londýnskom Queen´s Clube, odvtedy sa spolu nestretli.

Kohlschreiber v stredu inkasoval 200. prehru v kariére, Francúz stále čaká na 100. neúspech. Tsonga bol na esá lepší 17:10, vo víťazných úderoch mal prevahu 43:35, zároveň sa menej mýlil (27:31).

"Dnes to nebolo ľahké. Philipp hral dobre, počínal si naozaj agresívne. Mal som to veľmi náročné a som rád, že idem ďalej. Po roku mám druhú semifinálovú šancu. Pokúsim sa predviesť môj najlepší tenis a užiť si ten zápas," cituje twitterové konto podujatia Tsongu, ktorý pred dvanástimi mesiacmi prekonal vo štvrťfinále Federera z 0:2 na sety, ale potom nestačil na Djokoviča.

"V tajbrejkoch sa ukázalo, prečo Tsonga je tak vysoko v renkingu. Prejavili sa jeho väčšie skúsenosti z takýchto dôležitých zápasov. Bola to lotéria, v ktorej mi opakovane chýbalo niekoľko bodov v rozhodujúcich momentoch," cituje portál Tennis Net Kohlschreibera, ktorého v tento deň potešila aspoň potvrdená nominácia na OH.

"Budem musieť zahrať veľmi dobre," predznamenal pred semifinále Murray a k štvrťfinálovému duelu s Ferrerom skonštatoval: "Bol to veľmi dlhý a ťažký zápas s mnohými zložitými okamihmi. Zahral som iba o kúsok lepšie. Súpera poznám už veľmi dlho a je to neuveriteľný ´pracant´, ktorý dokáže zahrať na akomkoľvek povrchu. Bolo to tesné a ak by som napokon prehral ten štvrtý set, zrodil by sa z toho veľmi náročný boj."

Trojnásobného finalistu Majors Murrayho (US Open 2008, Australian Open 2010 a 2011) na predchádzajúcich troch ročníkoch Wimbledonu zastavili vo štvorke Američan Andy Roddick a dva razy Španiel Rafael Nadal.

Posledným hostiteľom, ktorý si vybojoval wimbledonskú trofej, je už od roku 1936 Fred Perry, medzičasom bol aspoň vo finále Bunny Austin v sezóne 1938.

Tridsaťročný Ferrer bol šestnástke v britskej metropole v sezónach 2006, 2010 a 2011, takže si o jedno kolo posunul miestny osobný rekord. Bojoval o svoje štvrté semifinále na úrovni veľkej štvorky (US Open 2007, Australian Open 2011, Roland Garros 2012). Proti Murraymu má štatistiku 5:6, Brita nedávno prekonal práve vo štvrťfinále na parížskej antuke. Na tráve spolu hrali prvý raz. Dvadsaťpäťročný rodák zo škótskeho Dunblane nastrieľal 18 es (jedným premenil mečbal) a mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 61:39, Ferrer 44:31. Brit využil 3 z 9 brejkbalov, Španiel iba 2 z 12.

"Kľúčom bol druhý set. Súper zahral v dôležitých situáciách veľmi dobre, bol agresívnejší ako ja. Ak by som viedol 2:0 na sety, možno by všetko dopadlo inak. Celkovo som počas dvoch týždňov predvádzal kvalitný tenis a prevažujú vo mne pozitívne dojmy. Dúfam, že na olympijských hrách budem hrať aspoň takto. Teraz si však potrebujem odpočinúť, som vyčerpaný. Andy má šance uspieť na tomto podujatí, zaslúži si grandslamovú trofej," povedal Ferrer. 

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Florian Mayer (Nem.-31) 6:4, 6:1, 6:4 za 105 minút 
Roger Federer (Švaj.-3) - Michail Južnyj (Rus.-26) 6:1, 6:2, 6:2 za 92 minút 
Andy Murray (V. Brit.-4) - David Ferrer (Šp.-7) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 7:6 (4) za 232 minút 
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-5) - Philipp Kohlschreiber (Nem.-27) 7:6 (5), 4:6, 7:6 (3), 6:2 za 168 minút 

Dvojice v semifinále dvojhry mužov:
Novak Djokovič (Srb.-1) - Roger Federer (Švaj.-3) / bilancia: 12:14 
Andy Murray (V. Brit.-4) - Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-5) / bilancia: 5:2 

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Djokoviča s Federerom (zatiaľ 12:14, z toho na grandslamových turnajoch 5:5):
2012 Roland Garros (GS) - Paríž (Fr.) antuka semifinále Djokovič 6:4, 7:5, 6:3 
2012 Rím (Tal.) antuka semifinále Djokovič 6:2, 7:6 (4) 
2011 US Open (GS) - New York (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5 
2011 Roland Garros (GS) - Paríž (Fr.) antuka semifinále Federer 7:6 (5), 6:3, 3:6, 7:6 (5) 
2011 Indian Wells (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 6:3, 3:6, 6:2 
2011 Dubaj (SAE) tvrdý povrch finále Djokovič 6:3, 6:3 
2011 Australian Open (GS) - Melbourne (Aus.) tvrdý povrch semifinále Djokovič 7:6 (3), 7:5, 6:4 
2010 ATP World Tour Finals - Londýn (V. Brit.) tvrdý povrch semifinále Federer 6:1, 6:4 
2010 Bazilej (Švaj.) tvrdý povrch finále Federer 6:4, 3:6, 6:1 
2010 Šanghaj (Čína) tvrdý povrch semifinále Federer 7:5, 6:4 
2010 US Open (GS) - New York (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5 
2010 Toronto (Kan.) tvrdý povrch semifinále Federer 6:1, 3:6, 7:5 
2009 Bazilej (Švaj.) tvrdý povrch finále Djokovič 6:4, 4:6, 6:2 
2009 US Open (GS) - New York (USA) tvrdý povrch semifinále Federer 7:6 (3), 7:5, 7:5 
2009 Cincinnati (USA) tvrdý povrch finále Federer 6:1, 7:5 
2009 Rím (Tal.) antuka semifinále Djokovič 4:6, 6:3, 6:3 
2009 Miami (USA) tvrdý povrch semifinále Djokovič 3:6, 6:2, 6:3 
2008 US Open (GS) - New York (USA) tvrdý povrch semifinále Federer 6:3, 5:7, 7:5, 6:2 
2008 Monte Carlo (Mon.) antuka semifinále Federer 6:3, 3:2 - skreč 
2008 Australian Open (GS) - Melbourne (Aus.) tvrdý povrch semifinále Djokovič 7:5, 6:3, 7:6 (5) 
2007 US Open (GS) - New York (USA) tvrdý povrch finále Federer 7:6 (4), 7:6 (2), 6:4 
2007 Montreal (Kan.) tvrdý povrch finále Djokovič 7:6 (2), 2:6, 7:6 (2) 
2007 Dubaj (SAE) tvrdý povrch štvrťfinále Federer 6:3, 6:7 (6), 6:3 
2007 Australian Open (GS) - Melbourne (Aus.) tvrdý povrch osemfinále Federer 6:2, 7:5, 6:3 
2006 Davisov pohár - Ženeva (Švaj.) tvrdý povrch o svetovú skupinu Federer 6:3, 6:2, 6:3 
2006 Monte Carlo (Mon.) antuka 1. kolo Federer 6:3, 2:6, 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok