Sagan finišoval piaty, stále má zelený dres

SITA
4.7.2012 18:00

Nemec André Greipel predviedol svoje šprintérske kvality a v hromadnom špurte pelotónu sa stal víťazom 4. etapy cyklistických pretekov Tour de France, ktorá viedla z Abbeville do Rouenu a merala 214,5 km; Peter Sagan finišoval na 5. priečke a udržal si zelený dres vedúceho muža bodovacej súťaže.

Sagan finišoval piaty, stále má zelený dres
SITA

Cyklista tímu Lotto-Belisol Greipel si vybojoval druhý etapový triumf na Tour v kariére. V záverečnom špurte zdolal Taliana Alessandra Petacchiho a Holanďana Toma Veelersa. Lídrom 99. ročníka zostal aj naďalej Švajčiar Fabian Cancellara, ktorý sa vo štvrtok oblečie 26-krát v kariére do žltého dresu. Obhajca olympijského prvenstva v časovke vedie s náskokom 7 sekúnd pred Britom Bradleym Wigginsom a Francúzom Sylvainom Chavanelom.

Etapa mala rovinatý charakter a očakávala sa šprintérska koncovka. Krátko po štarte unikol 54. muž výsledkovej listiny Jukija Araširo z Japonska, ku ktorému sa pridali Francúzi David Moncoutié a Anthony Delaplace. Už na 16. km malo trio na pelotón náskok 8:40 min. Postupne sa rozdiel ustálil na osem minút. Pelotón išiel pokojne, za prvé tri hodiny bol rýchlostný priemer 37,6 km/h. S pribúdajúcimi kilometrami začala aktivita jazdcov stúpať a rozdiel medzi triom a hlavným balíkom sa znižoval. Približne 45 km pred cieľom došlo v pelotóne k hromadnému pádu, do ktorého sa zaplietol aj jeden z favoritov Vincenzo Nibali. S pomocou tímových kolegov z Liquigasu sa mu podarilo vrátiť sa späť do pelotónu, na čele ktorého tvrdo pracovali jazdci RadioShacku, FDJ a Lotto-Belisol. Únik tria sa skončil po vyše 200 km tesne pred cieľom a záverečných 8 km už išli všetci pokope. Šprintérske tímy pripravovali pozície pre svojich jazdcov. V ochrannej zóne necelé 3 km pred cieľom prišlo k hromadnému pádu, v ktorom bol aj Brit Mark Cavendish. Jeden z favoritov na etapové prvenstvo tak nezasiahol do záverečného súboja.

V závere výborne pracoval tím Lotto-Belisol, ktorý dotiahol svojho lídra Greipela do víťazného konca. "Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo vyhrať etapu. Dokázal som to vďaka tímu, kolegom z neho veľmi ďakujem. Ich podpora bola excelentná. V závere to bolo vypäté finále, opäť vládla v balíku nervozita. Snažili sme sa zostať vpredu, čo bolo dôležité," povedal v prvom televíznom rozhovore Greipel.

Výsledky - Tour de France:
4. etapa (Abbeville - Rouen, 214,5 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol 5:18:32 h, 2. Alessandro Petacchi (Tal.) Lampre - ISD, 3. Tom Veelers (Hol.) Argos-Shimano, 4. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 5. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 6. Jonathan Cantwell (Aus.) Saxo Bank-Tinkoff Bank, 7. Daryl Impey (JAR) Orica GreenEdge, 8. Kris Boeckmans (Belg.) Vacansoleil-DCM, 9. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 10. Ruben Perez Moreňo (Šp.) Euskaltel-Euskadi, ... 14. Peter Velits (SR) Omega Pharma-Quick Step, 74. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep všetci čas ako víťaz

Poradie po 4. etape: 1. Fabian Cancellara (Švaj.) RadioShack-Nissan 20:04:02 h, 2. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky Procycling +7 s, 3. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-QuickStep +7, 4. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +10, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky +11, 6. Denis Meňšov (Rus.) Kaťuša +13, 7. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +17, 8. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +18, 9. Ryder Hesjedal (Kan.) Garmin-Sharp +18, 10. Andreas Klöden (Nem.) RadioShack-Nissan +19

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok