Europoslanci poslali dohodu proti falšovaniu ACTA do histórie

SITA, TASR, TA3
4.7.2012 13:39

Európsky parlament v stredu definitívne zamietol sporný medzinárodný dohovor známy ako Obchodná dohoda proti falšovaniu (ACTA). Kontroverzný dokument, proti ktorému sa postavila verejnosť, tak už je minulosťou.

Rozhodli o tom hlasy 478 europoslancov, za schválenie dohody bolo iba 39 členov EP. Hlasovania sa zdržalo 146 poslancov. 

Zmluvu podpísali koncom januára zástupcovia 22 krajín EÚ. Pridali sa tak k USA, Kanade, Mexiku, Austrálii, Novému Zélandu, Japonsku, Južnej Kórei, Singapuru a Maroku. K dohode zatiaľ v rámci EÚ nepristúpilo Nemecko, Holandsko, Estónsko, Cyprus ani Slovensko, v Poľsku, Bulharsku a Česku ratifikáciu pozastavili. Tá zatiaľ nebola ukončená v žiadnej krajine sveta.

ACTA podľa jej kritikov ohrozuje slobodu slova vo virtuálnych médiách. "Nijaký operačný zákrok, nijaká transplantácia, nijaká rehabilitácia, nič už nepomôže zachrániť ACTA," uviedol po hlasovaní v pléne britský socialistický poslanec EP David Martin, ktorý bol jedným z kľúčových parlamentných odporcov protipirátskej dohody.

Europoslanci zo skupiny Zelených, ktorí intenzívne bojovali proti tejto dohode, po oznámení výsledku hlasovania víťazne mávali pútačmi, na ktorých bolo napísané "Pozdravujeme demokraciu, zbohom ACTA."

Jedinou skupinou, ktorá sa snažila zvrátiť chod vecí, bola konzervatívna Európska ľudová strana (EĽS), ktorá sa snažila o odklad konečného hlasovania dovtedy, kým Európsky súdny dvor v Luxemburgu oznámi svoj verdikt, či je ACTA v súlade so základnou legislatívou EÚ. Skutočnosť, že europarlament dohodu ACTA dnes odmietol, znamená, že táto nebude platná na území EÚ, ale iba na území krajín mimo jej hraníc, pričom sa musí nájsť aspoň šesť štátov, ktoré ju prijmú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok