Lekári sa dohodli na zmluvách, podľa Zvolenskej pacienti nezískajú

SITA, TA3, TASR
4.7.2012 11:14

Lekári sa napokon dohodli so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou na nových zmluvách. Podľa ministerky Zvolenskej to neprinesie pacientom nič navyše, dúfa však, že lekári budú spokojnejší.

Všeobecná zdravotná poisťovňa a zástupcovia ambulantných lekárov sa po niekoľkých dňoch intenzívneho rokovania v stredu ráno napokon dohodli. "Všetci lekári na základe dohody sú od tejto chvíle zmluvnými lekármi, teda tí, ktorí boli zmluvnými lekármi do 30. júna, sú od tejto chvíle zmluvnými lekármi a vracajú sa do pôvodného režimu. Pacient prestáva platiť za lieky a všetky vyšetrenia sa robia v obvyklom režime. Zmluvy budú administratívne doriešené v najbližších dňoch," povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Lekári prijali kompromis VšZP, ktorá ponúkala navýšenie platieb o 8 %, zároveň sa vzájomne dohodli aj na navýšení bodu za preventívne prehliadky ako u detských lekárov, tak i všeobecných lekárov pre dospelých. Navýšenie bude z 0,028 na 0,031 bodu. "Nie sú to veľké čísla, ale pre nás to znamená, že sa ocenila prevencia ako taká. Jedna preventívna prehliadka je teraz okolo 10 - 15 eur, čiže navýšenie bude možno 1 euro," povedala Kvetoslava Prcúchová, prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast.

Generálny riaditeľ Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor prostredníctvom médií upozornil lekárov, že od stredy lekári nepotrebujú vystavovať žiadosť o úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti a nepotrebujú písať na recept "nezmluvný poskytovateľ".

Zvolenská: Dohoda neprinesie pacientom nič

Dohoda o novej zmluve neprinesie podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej pacientom nič nové. "Navýšenia neprinášajú nič navyše. Prinášajú snáď, dúfajme, spokojnejších lekárov, ktorí po tomto navýšení budú mať možnosť plniť si riadne svoje záväzky zo zákona," komentovala dohodu ministerka.

Zároveň vyslovila želanie, aby sa podobná situácia už v budúcnosti neopakovala. Poukázala pritom, že ponuka štátnej poisťovne vychádzala z jej súčasných finančných možností. "Kedykoľvek budú finančné možnosti na ďalšie navýšenie, okamžite rokovania začneme," podčiarkla dnes šéfka slovenského zdravotníctva.

Zvolenská na dnešnom brífingu poďakovala pacientom, lekárom a médiám za prístup počas celého procesu vyjednávania. Zároveň vyjadrila potešenie z toho, že nezazmluvnenie niektorých lekárov neovplyvnilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V prípade, že vznikli nejaké individuálne omyly, pri ktorých museli pacienti zaplatiť, VšZP ich podľa nej napraví.

Lekári sa so štátnou poisťovňou dohodli po niekoľkých dňoch neúspešných rokovaní. Nové zmluvy budú platné na jeden rok s platovými podmienkami do konca kalendárneho roka. "Zároveň sme sa dohodli na ďalšej spolupráci ohľadne nových cenových podmienok na budúci rok," informoval dnes ráno generálny riaditeľ VšZP Marcel Forai.

Lekári prijali ponuku na navýšenie platieb o osem percent, zároveň bol navýšený bod za preventívne prehliadky. Nové zmluvy by mali byť administratívne doriešené v najbližších dňoch.

Tlačová beseda zástupcov lekárov po rokovaní s VšZP

Tlačová beseda ministerky zdravotníctva

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok