MMF: Nemecko musí znížiť svoju závislosť od exportu

TASR
3.7.2012 22:05

Nemecko by malo čo najrýchlejšie znížiť svoju závislosť od zvyšku sveta, uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Terajšia "pozoruhodná" ekonomická situácia v spolkovej republike sa príliš spolieha na export, povedal ekonóm MMF Subir Lall.

MMF: Nemecko musí znížiť svoju závislosť od exportu
SITA

Aktuálne dobré vyhliadky sa môžu výrazne zhoršiť, ak sa utlmí ekonomika mimo Nemecka, ceny ropy prudko vzrastú alebo kríza v eurozóne sa prehĺbi. Berlín musí podľa MMF robiť viac pre podporu domáceho dopytu.

Správa MMF o nemeckej ekonomike vychádza z hodnotenia delegácie fondu, ktorá bola v krajine koncom apríla a začiatkom mája. Fond v správe požaduje od Berlína štrukturálne reformy, ktoré umožnia "prechod k rastu poháňanému" domácim dopytom. Preto musí pokračovať v posilňovaní trhu práce, uľahčovaní investícií a všeobecne v podpore spotreby aj prostredníctvom stimulov.


Rizikom ohrozujúcim najväčšiu európsku ekonomiku je podľa MMF bankový sektor, ktorý je zraniteľný v dôsledku svojej vysokej angažovanosti v eurozóne. Celkovo však je nemecká ekonomika podľa MMF v dobrej kondícii.
MMF prognózuje, že tento rok vzrastie nemecká ekonomika o 1 % a na budúci o 1,4 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok