Výbuchy na trhovisku v Iraku si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych

TASR
3.7.2012 15:00

Výbuchy bômb na irackých trhoviskách si v utorok vyžiadali najmenej 44 obetí. Podľa úradov niesli znaky nábožensky motivovaných útokov sunnitských militantov z al-Kájdy proti šiitským moslimom.

Výbuchy na trhovisku v Iraku si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych
SITA

Prvá bomba ukrytá v malom nákladnom vozidle na centrálnom trhovisku v irackom meste Divaníja zabila najmenej 40 náhodných okoloidúcich a zranila 75 ďalších. V takmer polmiliónovom meste vzdialenom asi 150 kilometrov od metropoly Bagdad úrady okamžite po incidente vyhlásili zákaz vychádzania a zablokovali všetky cestné prístupy. K útoku došlo v blízkosti šiitskej mešity, kde sa veriaci zhromažďujú pred púťou do posvätného mesta Karbalá. Práve pri tomto meste nastal druhý výbuch, pri ktorom zahynuli štyria ďalší ľudia.

V Iraku v poslednom čase začal opäť rásť počet teroristických útokov, ktoré si len v júni podľa prepočtov agentúry AFP vyžiadali najmenej 282 obetí. Iracká vláda však oficiálne hovorí asi o polovičných číslach. Úroveň násilia však už zďaleka nedosahuje tú z rokov 2006-2007, keď bol počet útokov najvyšší.

Témy: Bagdad Irak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok