Afganistan obvinil Pakistan z raketových útokov

TASR
3.7.2012 07:39

Afganistan obvinil pakistanskú armádu z raketových útokov, ktoré už niekoľko mesiacov smerujú na jeho územie, a pohrozil nahlásením Islamabadu Bezpečnostnej rade OSN, čo zrejme spôsobí ďalšie napätie v už problematických vzťahoch týchto susedov.

Afganistan obvinil Pakistan z raketových útokov
SITA

Kábul pravidelne tvrdí, že niektorí predstavitelia Pakistanu - štátu alebo armády - podporujú militantov bojujúcich proti Spojenými štátmi podporovanej afganskej vláde. Islamabad takéto obvinenia popiera.
Tentoraz však Afganistan po prvý raz priamo pripísal Pakistanu zodpovednosť za stovky raketových útokov namierených na husto zalesnenú afganskú pohraničnú provinciu Kunar, pri ktorých podľa neho zahynuli od marca štyria civilisti.

"Máme teraz dostatok dôkazov preukazujúcich, že rakety použité pri týchto útokoch patria pakistanskej armáde," povedal hovorca afganského Národného bezpečnostného riaditeľstva v pondelok večer pre agentúru Reuters.

Kábul nahlási Islamabad Bezpečnostnej rade OSN, ak budú útoky pokračovať a rozhovory s Pakistanom neprinesú v najbližších dňoch žiadne výsledky, uviedol hovorca afganského ministerstva zahraničných vecí.
Pakistanská strana sa k správe zatiaľ nevyjadrila. Pakistan predtým obvinil Kábul a jeho zahraničných spojencov, že nevyvíjajú dostatočné úsilie, pokiaľ ide o zničenie základní militantov v afganských pohraničných oblastiach ako je Kunar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok