Hrašnová chce medailu aj z OH

TASR, TA3
2.7.2012 16:09

Slovenská výprava sa vrátila z 21. atletických majstrovstiev Európy v Helsinkách s úsmevom na perách. Sedem z dvanástich pretekárov sa prebojovalo do finále, v najlepšej osmičke skončili piati a najväčším dôvodom na radosť bolo striebro kladivárky Martiny Hrašnovej.

Práve 29-ročná pretekárka pútala po návrate do Bratislavy najväčšiu pozornosť, keďže vybojovala len druhý cenný kov z európskych šampionátov v ére samostatnosti. Ten prvý, najcennejšieho lesku, získal rovnako v kladive Libor Charfreitag pred dvoma rokmi na ME v Barcelone. Hrašnová dosiahla v nedeľňajšom finále 73,34 m a vytvorila si tak tohtosezónne maximum. Pred ňu sa dostala iba Poľka Anita Wlodarczyková, ktorá poslala kladivo do vzdialenosti 74,29 m. "Nečakala som, že bude stačiť tak málo, ale konkurencia bola v slabšej forme a som veľmi rada, že mi to vyšlo. Je to veľmi prijemné spestrenie cesty na olympiádu. Tam to bude oveľa náročnejšie, ale som rada, že to zatiaľ vychádza podľa mojich predstáv," uviedla strieborná medailistka.

Londýnska olympiáda bude pre Hrašnovú vrcholom sezóny a pravdepodobne aj celej kariéry. Po bronze na MS 2009 v Berlíne prerušila kariéru z rodinných dôvodov, keďže sa jej narodila dcérka. Po materskej prestávke sa vrátila k vrcholovému športu, ale po zranení a strate formy vynechala MS v kórejskom Dägu. Všetko by si chcela vynahradiť práve v tejto sezóne: "Beriem to tak, že som na vrchole kariéry a môže to byť moja posledná olympiáda, takže v prvom rade ja sama od seba čakám dobré výkony. Rada by som zabojovala o medailu, hoci to bude veľmi náročné. Svetová špička sa poriadne posunula a mne do tej úrovne ešte chýbajú nejaké metre."

Tie chce dobehnúť v najbližších týždňoch, tohtoročnú formu ladí práve na najväčší športový sviatok. "Máme asi šesť týždňov do začiatku olympiády, takže ma ešte čaká nejaká príprava. Je to dobré, forma mi stúpa a verím, že ju vhodne načasujem," uviedla.

Po návrate z Helsínk prezradila aj svoj talizman. Na nechty na rukách si pred finále nalakovala slovenské vlajky. "To sme si namaľovali ešte pred hádzaním aj so sestrami Velďákovými. Už sme to robili aj pred mojou medailou z Berlína, takže je to taká tradícia," dodala Hrašnová.

Ďalší kladivár Marcel Lomnický žiadne špeciálne talizmany neuznáva: "Nie, žiadne nemám. Jedine si dávam záležať na tom, aby som sa pred pretekmi dobre vyspal a aby som príliš nemyslel na súperov a sústredil sa na seba."

To sa mu v Helsinkách vydarilo. Po finále síce nebol príliš spokojný, keďže výkon 73,41 m mu stačil len na 11. priečku, no inak mohol žiariť radosťou. Lomnický totiž súperil o OH a keďže jeho sok Libor Charfreitag sa do finále neprebojoval, úradujúci majster Slovenska si zaistil účasť pod piatimi kruhmi. "Je to výborný pocit, veľmi sa teším a neviem sa dočkať. Bude to moja prvá olympiáda," uviedol Lomnický, ktorý si už stanovil aj ciele do Londýna. "Konkurencia sa oproti ME príliš meniť nebude, keďže najlepší kladivári sú práve v Európe. Hlavný cieľ tak je postup do finále a potom chcem zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Lepšie ako teraz. Môj veľký cieľ je 78 metrov," dodal.

Po návrate sa tešil aj osemstovkár Jozef Repčík, ktorý sa pri treťom štarte na ME premiérovo prebojoval do finále. V ňom nakoniec obsadil siedme miesto časom 1:49,42. "Nečakal som to a aj s trénerom sa veľmi tešíme. Verím, že v príprave a na ďalších šampionátoch to bude pokračovať dobre a bude sa to vyvíjať stále lepšie," zaželal si dvadsaťpäťročný pretekár. Repčík priznal, že vo finále mu už chýbali sily: "Boli to tri behy v priebehu troch dní, čo som na seniorskej scéne ešte neabsolvoval. Na rozcvičke som sa cítil dobre, ale posledných 120 metrov mi už súperi utekali."

Repčík v semifinále dosiahol sezónne maximum 1:46,62 a takmer splnil aj béčkový limit na OH v Londýne (1:46,30), chýbalo mu k nemu len 0,32 sekundy. "Keď mám povedať pravdu, nejako som to neriešil ani po semifinále. Bol som rád, že som postúpil, že finále je pre mňa možno aj viac ako tá olympiáda," uviedol. Repčík sa však o limit predsa len pokúsi, aj keď už uplynul termín Slovenského atletického zväzu. "S manažérom sa snažíme vybaviť, že ešte v sobotu budem bežať v Madride. IAAF má totiž termín až do 7. júla. Takže sa snažíme zistiť, či by sa ešte dalo niečo robiť, keby som v sobotu zabehol limit," dodal Repčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok