Tropické teploty zotrvávajú, cez víkend skolabovalo 241 ľudí

SITA, TA3
2.7.2012 13:28

Záchranári si nevydýchli ani počas nedele, kedy sa na niektorých častiach územia šplhali teploty k 40 stupňom Celzia. Počas dňa absolvovali na celom Slovensku 126 výjazdov ku kolapsovým stavom z tepla, pričom 68 ľudí previezli do nemocnice.

"Najviac kolapsov bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Košickom," povedal hovorca operačného strediska záchrannej služby Boris Chmel. Celkovo skolabovalo v nedeľu 66 žien, 57 mužov a tri deti do 18 rokov.

Počas soboty bolo na území Slovenska 115 výjazdov záchraniek pre kolapsové stavy zapríčinené teplom, 67 ľudí previezli do nemocnice. Najviac prípadov bolo v Bratislavskom kraji, najmenej zas v Trnavskom a Nitrianskom. Skolabovalo 58 žien a 50 mužov. Pomoc potrebovalo aj sedem detí. Okrem toho zasahovali záchranári aj pri 14 prípadoch dehydratácie.

Meteorológovia varujú pred teplom

Výstrahu 2. stupňa pred vysokými teplotami pre juh a západ Slovenska vydal pre dnešok Slovenský hydrometeorologický ústav. Varuje, že od v priebehu poludnia a popoludnia môžu maximálne teploty vystúpiť aj na 35 až 38 stupňov Celzia.

Takáto teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká. Pre ostatnú časť územia platí výstraha 1. stupňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok