Manželstvá homosexuálov uzákonila prvá ázijská krajina

TA3 TASR
17.5.2019 09:04

Taiwan sa stal prvou ázijskou krajinou, ktorá uzákonila manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Legalizáciu takýchto sobášov odsúhlasil taiwanský parlament.

Manželstvá homosexuálov uzákonila prvá ázijská krajina
SITA/AP

Taiwanský ústavný súd v máji 2017 rozhodol, že osoby rovnakého pohlavia majú právo uzavrieť manželstvo. Parlamentu zároveň nariadil, aby novelizoval občiansky zákonník a do dvoch rokov, konkrétne do 24. mája 2019, prijal príslušné nové zákony umožňujúce takéto manželstvá. Poslanci diskutovali o troch rôznych návrhoch zákonov a napokon schválili ten najpokrokovejší. Pred parlamentom v centre hlavného mesta Tchaj-pej sa zhromaždili tisíce aktivistov bojujúcich za práva LGBT komunity, ktorí čakali na výsledok hlasovania.

Schválený zákon prisudzuje homosexuálnym párom po sobáši plnohodnotné manželské práva (rovnaké ako platia pre heterosexuálov), a to aj oblastiach, ako sú dane, poistenie či starostlivosť o deti. Homosexuálne páry budú môcť svoje zväzky registrovať od 24. mája.

Taiwanský parlament legislatívu odsúhlasil práve v deň, na ktorý vo svete pripadá Medzinárodný deň proti homofóbii a transfóbii. Zlepšovanie postavenia homosexuálnych párov sa na Taiwane začalo už v 90. rokoch minulého storočia. Túto agendu vtedy priniesla Demokratická pokroková strana, ktorá je v súčasnosti vládnou stranou. Tá chce Taiwan prezentovať ako krajinu s otvorenou spoločnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok