Matovič: Dávať dávky za školskú dochádzku je zvrátenosť

TASR
2.7.2012 09:51

Platiť dávky rómskym občanom z osád za to, že ich deti chodia do školy, je úplná zvrátenosť. "Dávame im dávky za to, že dieťa chodí do povinnej školskej dochádzky. Odmeňujeme ľudí za to, že robia to, čo by mali robiť, a teda to, čo väčšinová spoločnosť úplne normálne robí," povedal v úvode deviateho rokovacieho dňa 3. schôdze líder OĽaNO Igor Matovič.

Matovič: Dávať dávky za školskú dochádzku je zvrátenosť
SITA

V rozprave o systéme sociálnych dávok zároveň vyhlásil, že nič by nemalo byť zadarmo. "Koláče by nemali byť bez práce," zdôraznil Matovič. Zmenu systému sociálnych dávok chcú dosiahnuť poslanci za SaS. Matovič si myslí, že zmenu treba, lebo systém nie je dobrý. Zdôrazňuje však, že nemožno viniť len ľudí, ktorí fungujú podľa systému nastavenému politikmi.

Upozornil, že Rómovia v osadách dnes žijú podľa systému, ktorý nastavili politici. Tí podľa neho neriešili problém, len vymýšľali nové dávky. "Vrátane tej zvrátenosti, že platíme za to, že deti chodia do školy," poznamenal. Deti v osadách treba podľa neho učiť, že nič nie je zadarmo. Matovič zároveň vyzval plénum, aby podporili návrh liberálov.

Na poslancov dnes čakajú aj ďalšie poslanecké návrhy. Okrem iných sa majú zaoberať aj zmenou financovania škôl a školských zariadení. KDH navrhuje zvýšiť úspešným školám normatívny príspevok o desať percent. Poslanci by mali hovoriť aj o zmenách v zákone o veterinárnej starostlivosti a o novelách zákonov o rodičovskom príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa.

Na rad by mal prísť aj návrh SaS na zníženie štátneho príspevku za hlasy pre politické strany či koalície, ktoré získali viac ako 10 percent hlasov. Z návrhu novely zákona o politických stranách a politických hnutiach vyplýva, že tým, ktorí dosiahli viac ako 10 percent hlasov, by sa príspevok za hlasy nad 10 percent znížil o štvrtinu. Právna norma by sa v súčasnosti dotkla iba Smeru-SD, keďže ostatné parlamentné strany neprekročili desaťpercentnú hranicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok