Japonská vláda prosí ľudí, aby šetrili elektrinou

SITA
2.7.2012 08:34

Japonská vláda žiada domácnosti a firmy v centrálnej a západnej časti krajiny, aby dobrovoľne šetrili elektrinou a znížili jej spotrebu. V pondelok vstúpili do platnosti nariadenia, na základe ktorých má v porovnaní s vlaňajším letom klesnúť dopyt po elektrine od piatich do 15 percent.

Japonská vláda prosí ľudí, aby šetrili elektrinou
SITA

Toto obdobie je pritom charakteristické vyššou spotrebou prúdu, keďže v Japonsku sú veľmi rozšírené klimatizačné zariadenia. Nariadenia sú ale dobrovoľné a ich porušovateľom nehrozia žiadne sankcie. Vláda pohrozila, že ak sa dopyt po elektrine vyšplhá k 99 percentám, oblasť zasiahnu výpadky.

Premiér Jošihiko Noda len nedávno rozhodol o obnovení prevádzky dvoch reaktorov v elektrárni Ói na ostrove Honšú. Dôvodom je súčasný nedostatok elektriny, ktorý už poškodzuje aj ekonomiku jednej z najrozvinutejších krajín sveta. Tokio sa už dávnejšie rozhodlo odstaviť všetkých svojich 50 nukleárnych reaktorov v reakcii na haváriu v elektrárni Fukušima I, ktorú v marci minulého roka poškodilo ničivé zemetrasenie a následné vlny tsunami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok