Dominika Cibulková sa prebojovala do finále dvojhry WTA

TA3, TASR
15.10.2011 23:50

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa tretíkrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA.

V semifinále podujatia Generali Ladies v rakúskom Linzi (dotácia 220.000 dolárov) si ako nasadená sedmička poradila s Češkou Luciou Šafářovou za 75 minút v dvoch setoch 6:1, 6:4 a upravila vzájomnú bilanciu s touto súperkou už na 3:0.


V nedeľu sa Cibulková v dueli o prvý singlový titul na WTA Tour stretne s najvyššie nasadenou Češkou Petrou Kvitovou, s ktorou má nepriaznivú bilanciu 0:3. V tomto roku s ňou prehrala v 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie v bratislavskom NTC i na turnajoch v Brisbane a Madride. Kvitová vo štvrťfinále v Linzi vyradila ďalšiu Slovenku Danielu Hantuchovú 6:2, 6:2. Cibulková bola v roku 2008 vo finále na turnajoch v Amelia Island a v Montreale, v oboch prípadoch však ťahala za kratší koniec. Na zelenej antuke v USA prehrala s Ruskou Mariou Šarapovovou a v Kanade s jej krajankou Dinarou Safinovou. V Linzi má už teraz istú prémiu 19.000 dolárov a 200 bodov do svetového rebríčka WTA. Cibulková môže napodobniť Danielu Hantuchovú, ktorá v rakúskom meste triumfovala v roku 2007 a stať sa siedmou Slovenkou s titulom vo dvojhre na okruhu WTA.


Cibulkovej vyšiel úvod zápasu so Šafářovou, keď v druhom geme prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:0. Češka síce kontrovala rebrejkom, no Cibulková potom získala štyri gemy v rade a prvý set získala jasne vo svoj prospech. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana kvalitne podávala i returnovala a robila minimum nevynútených chýb. Češke nevychádzalo prvé podanie a pri dlhších výmenách od základnej čiary sa často "vyhadzovala".


Druhý set bol oveľa vyrovnanejší. Cibulková čelila za stavu 1:2 brejkbalu, no odvrátila ho a za stavu 3:3 mala dva šance na zisk súperkinho servisu. Nevyužila ich, za stavu 4:4 však po skvelom bekhendovom returne Šafářovú brejkla a zápas už dotiahla do úspešného konca. Pri vlastnom podaní premenila vďaka esu hneď prvý mečbal. Cibulková ani v treťom vzájomnom dueli nedovolila uhrať Šafářovej čo i len set.
Cibulková po triumfe nad Šafářovou žiarila spokojnosťou. "Som šťastná, že sa mi po vyše troch rokoch podarilo opäť postúpiť do singlového finále na okruhu WTA. Proti Lucke rozhodlo to, že som hrala počas celého zápasu svoju hru. Hrala som agresívne, veľmi dobre som servovala aj returnovala a pri dlhých výmenách od základnej čiary som bola neprestrieľná. Dnes to bol od prvej do poslednej loptičky z mojej strany veľmi dobrý výkon. Dôležité bolo, že som veľmi dobre zvládla začiatok prvého setu a po dvoch brejkoch som viedla 4:1. Ona potom začala riskovať a robila chyby. V druhom sete bol veľmi dôležitý gem za stavu 4:4, keď som mala brejkbal a pri jej prvom podaní mi vyšiel veľmi ťažký return. Potom som si to výborne doservovala, čo nebolo ľahké, lebo som podávala novými loptami," povedala pre TASR Cibulková, ktorá sa teší na svoje tretie singlové finále na okruhu WTA. "Urobím všetko pre to, aby som získala prvý titul. Som veľmi namotivovaná. Kvitová je ťažkou súperkou, vo svetovom rebríčku je na štvrtom mieste, ale vo finále si už človek nenavyberá," dodala Cibulková.

dvojhra - semifinále:
Dominika CIBULKOVÁ (7-SR) - Lucie šafářová (ČR) 6:1, 6:4, Petra Kvitová (1-ČR) - Jelena Jankovičová (3-Srb.) 4:6, 6:4, 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok