V porovnaní s úniou sú na Slovensku nižšie nielen ceny, ale aj platy

TASR
30.6.2012 13:15

Slovensko bolo vlani šiestou najlacnejšou krajinou v rámci Európskej únie (EÚ), keď ceny za slovenské tovary a služby tvorili 72 % z priemeru EÚ.

V porovnaní s úniou sú na Slovensku nižšie nielen ceny, ale aj platy
SITA

Na Slovensku zaplatíme menej ako v iných európskych krajinách najmä za služby reštaurácií a hotelov (72 % z priemeru EÚ). Menej nás ale vychádzajú aj nákupy potravín a nealkoholických nápojov či alkoholu a tabaku (83 %, resp. 84 % z priemeru EÚ). Naopak nadpriemerné sumy nechávame v obchodoch za spotrebnú elektroniku (102 % z priemeru EÚ). Vyplýva to z údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.


"Najdrahšie sa žije na severe Európy. Cenová úroveň v Dánsku dosiahla vlani 142 %, vo Švédsku 128 % a vo Fínsku 125 % priemeru EÚ," priblížila analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Naopak, medzi krajinami s najnižšími cenami nájdeme Bulharsko, Rumunsko, ale aj susedné Maďarsko a Poľsko, kde sú ceny na úrovni 51 % až 64 % priemeru únie. "A to je zároveň aj dôvod, prečo Slovákov lákajú nákupy v okolitých krajinách nielen v období, kedy ich meny voči euru oslabujú," doplnila ekonómka.


Spomedzi susedných krajín sú vyššie sumy na cenovkách v obchodoch predovšetkým v Rakúsku, kde s úrovňou 107 % presahujú priemernú cenovú hladinu únie. V prípade ČR sú síce ceny vyššie ako u nás (77 % priemeru EÚ), ale za najbežnejšie spotrebné výdavky ako potraviny, oblečenie či spotrebnú elektroniku tu zaplatíme menej.


Viac ako polovica dovolenku plánujúcich Slovákov sa chystá stráviť niekoľko dní voľna v zahraničí. Z najobľúbenejších európskych dovolenkových krajín sú nižšie ceny ako u nás iba v Bulharsku, Turecku a Maďarsku. "Ani v Slovákmi najnavštevovanejšom Chorvátsku nás ale nevyjde všetko len drahšie. Avšak tí, čo každý rok do tejto destinácie cestujú, vedia, že za potraviny či služby reštaurácií a hotelov zaplatia predsa len viac," konštatovala Sadovská. Oveľa hlbšie potom musí Slovák siahnuť do peňaženky v Taliansku, Británii, Španielsku či Grécku.


Hoci sú ceny u nás nižšie ako vo väčšine krajín únie, rozdiely medzi platmi Slovákov a väčšiny Európanov sú ešte viditeľnejšie. Až v desiatich krajinách EÚ podľa analytičky vidia pracujúci na svojich výplatných páskach minimálne štvornásobne vyššie sumy ako Slováci. "Naopak, nižšiu priemernú mzdu majú dovedna iba v šiestich krajinách únie. Navyše, kým v únii je nezamestnaným jeden z desiatich ekonomicky aktívnych obyvateľov, tak u nás je to už každý siedmy Slovák," dodáva Sadovská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok