Helen Mirren si na MFF Karlovy Vary prevzala Krištáľový glóbus

SITA
30.6.2012 12:21

Britská herečka Helen Mirren si v piatok na 47. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary prevzala Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii.

Helen Mirren si na MFF Karlovy Vary prevzala Krištáľový glóbus
ČTK

"Ocenením za celoživotný prínos sa jeden život končí, ale iný začína," povedala a pochválila organizátorov za to, že v porotách aktuálneho ročníka je niekoľko dám.

Festivalovú cenu v podobe ženy držiacej nad hlavou krištáľový glóbus si Mirren prevzala z rúk prezidenta festivalu Jiřího Bartošku. "Je mi veľkou cťou odovzdať Krištáľový glóbus, a teraz budem trochu tajomný. Tejto dáme udelili Rad Britského impéria, zahrala si celkovo šesť kráľovien, za stvárnenie Alžbety II. dostala Oscara a v rámci jedného roka bola nominovaná na dva Zlaté glóbusy," predstavil herečku Bartoška. Mirren sa mu poďakovala v češtine. "Ďekuji! Je mi velkou ctí. A končím s češtinou," uviedla za obrovského potlesku filmová hviezda.

Medzinárodný filmový festival Karlovy Vary potrvá od 29. júna do 7. júla. Hlavnými hviezdami sú Helen Mirren a tiež Susan Sarandon, ktorá na podujatie ešte len príde. Uvedie snímku Jeff Who Lives At Home (2011), kde si zahrala, a tiež si prevezme Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii. Po červenom koberci sa prejde i množstvo delegácií súťažných filmov. V Karlových Varoch premietnu aj slovenský hudobno-tanečný film Tanec medzi črepinami (2012) režiséra Mareka Ťapáka.

Helen Mirren má na svojom konte množstvo ocenení vrátane Oscara, štyroch cien BAFTA, troch Zlatých glóbusov a štyroch cien Emmy. Anglická filmová, televízna a divadelná herečka je známa najmä postavou britskej kráľovnej Alžbety II. v dráme Kráľovná (2006), za ktorú získala Oscara, Zlatý glóbus, cenu BAFTA i Európsku filmovú cenu. Ďalšie tri nominácie na Oscara jej vyniesli snímky Šialenstvo kráľa Juraja (1994), Gosford Park (2001) a The Last Station (2009). Účinkovala aj v sérii britských kriminálnych filmov Hlavný podozrivý (1991 - 2006), komédii Hore bez (2003), televíznom filme Kráľovná Alžbeta (2005), za ktorý získala cenu Emmy a Zlatý glóbus, trileroch Na odstrel (2009) a Dlh (2010) či akčnej komédii RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (2010).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok