Keňa pritvrdila proti somálskym militantom

TA3, TASR
15.10.2011 23:20

Najvyšší predstavitelia kenskej bezpečnosti dnes vyhlásili, že vládne jednotky budú prenasledovať somálskych militantov aj na územie Somálska.

Keňa pritvrdila proti somálskym militantom

Reagovali na nedávnu sériu útokov, pri ktorých ozbrojenci zo skupiny aš-Šabáb od septembra zabili jedného Brita a uniesli štyri Európanky.


"Po prvý raz je naša krajina ohrozovaná najvyššou úrovňou terorizmu," vyhlásil minister pre vnútornú bezpečnosť George Saitoti v reakcii na štvrtkový únos dvoch Španielok z organizácie Lekári bez hraníc (MSF). Militanti predtým uniesli jednu Britku a jednu Francúzsku.


Plán prenasledovať militantov na územie Somálska signalizuje veľkú zmenu v prístupe Kene k bezpečnostným hrozbám, ktoré predstavuje susedný štát. Kým Uganda a Burundi do Somálska vyslali tisícky vojakov na boj proti militantom z aš-Šabáb, Keňa sa do boja aktívne nezapojila.


Militanti vlani v Ugande uskutočnili jeden veľký samovražedný útok, pri ktorom zahynulo 76 ľudí.

Rozhodnutie Kene zvýšiť vojenskú angažovanosť proti aš-Šabáb môže znamenať viac útokov na jej území.
Unesené Španielky pôsobili v tábore Dadaab v rámci organizácie Lekári bez hraníc (MSF). Rozsiahly komplex, ležiaci 80 kilometrov od hraníc so Somálskom, poskytuje prístrešie pre viac ako 450.000 somálskych utečencov. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v reakcii na únos oznámil, že výrazne obmedzil svoju činnosť v krajine.


Saitoti vyhlásil, že v reakcii na únos Keňa uzavrie hranice so Somálskom, odkiaľ ľudia utekajú pred konfliktom a hladomorom.


Hovorca UNHCR však poznamenal, že hranice sú oficiálne uzatvorené už tri roky, takže nie je jasné, či vyhlásenie ministra signalizuje nový prístup zo strany vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok