Slovensko je na 19. mieste medzi najväčšími producentmi automobilov

TASR
29.6.2012 21:28

Predpoklady o počte vyrobených áut na Slovensku sa v roku 2011 naplnili. Automobilky oproti roku 2010 zvýšili výrobu o 14 % a minulý rok vyrobili 640.000 automobilov. SR je tak na 19. mieste medzi najväčšími svetovými producentmi.

Slovensko je na 19. mieste medzi najväčšími producentmi automobilov
SITA

V tomto roku plánujú automobilky zvýšiť produkciu o ďalších 45 % ročne a podľa informácii SIMS tieto plány napĺňajú. V roku 2012 sa v SR vyrobí 925.000 nových automobilov."Riziko je len to, že momentálne to vyzerá na rast. Ale môže to byť aj kulminácia. Pokiaľ sa však uchytia nové modely malých áut, tak bude nebezpečenstvo zažehnané," zhodnotil aktuálnu situáciu člen predstavenstva a obchodný riaditeľ SIMS Július Činčala.

Aktuálny vývoj tiež predpokladá výrazné zvyšovanie zamestnanosti. Bude teda pokračovať trend z predchádzajúceho roka. V roku 2011 totiž stúpol v porovnaní s rokom 2010 počet zamestnancov v odvetví o takmer 11 %. Automobilky dávajú prácu 59.242 zamestnancom.

"Najväčšie riziko môže spôsobiť politika – vysoké odvody ovplyvnia kúpyschopnosť, rovnako spôsobia stagnáciu miezd. Registračná daň na nové autá bude mať tiež svoje dopady. Treba si tiež uvedomiť, že automobilový priemysel drží slovenskú ekonomiku v čiernych číslach. Ostatné odvetvia postihuje kríza každým dňom viac," dodal Činčala.
SIMS vznikla v roku 1992. Zaoberá sa zberom a spracovávaním ekonomických, kreditných, hospodárskych a marketingových informácií výlučne zo slovenského trhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok