Tisíce Japoncov protestovali proti spusteniu jadrových reaktorov

TASR
29.6.2012 20:57

Tisíce odporcov jadrovej energie protestovali dnes v Tokiu proti plánovanému obnoveniu prevádzky dvoch atómových reaktorov. Pred sídlom japonského premiéra Jošihika Nodu sa podľa organizátorov zhromaždilo približne 45.000 demonštrantov, uviedla agentúra Kjódo.

Tisíce Japoncov protestovali proti spusteniu jadrových reaktorov
SITA

Podobné protesty sa konajú v Japonsku takmer každý týždeň, odkedy vláda napriek silnému odporu verejnosti v máji rozhodla o opätovnom spustení dvoch reaktorov v elektrárni Ói na ostrove Honšú. Prvý z nich uvedú do prevádzky túto nedeľu a druhý v polovici júla. Premiér tento krok zdôvodnil obavami z výpadkov dodávok elektrickej energie pre domácnosti aj priemysel počas kritických letných mesiacov.

Japonsko po ničivom zemetrasení a cunami z marca 2011, ktoré spôsobili haváriu v atómovej elektrárni Fukušima, odstavilo všetkých svojich 50 komerčných jadrových reaktorov. Následne ich podrobilo prísnym bezpečnostným kontrolám a údržbe. Jadrová energetika pred zemetrasením pokrývala takmer 30 percent japonskej spotreby elektrickej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok