Fico: Za pomoc Cypru chceme mená majiteľov schránkových firiem

TASR
29.6.2012 15:30

Pri diskusii o prípadnej pomoci Cypru z európskych záchranných mechanizmov bude Slovensko požadovať, aby táto krajina, známa fungovaním rôznych schránkových firiem, poskytla SR zoznam skutočných vlastníkov týchto spoločností. Po skončení dvojdňového summitu európskych lídrov v Bruseli to vyhlásil premiér Fico.

Fico: Za pomoc Cypru chceme mená majiteľov schránkových firiem
SITA

"Chceme zoznam 1500 až 2000 ľudí zo Slovenska, o ktorých približne vieme, že sú majiteľmi firiem, skrytí za rôznych cyperských riaditeľov a cez tieto firmy si organizujú svoj biznis. Bude to pre nás pomerne významná požiadavka, pokiaľ ide o diskusiu o pomoci Cypru," avizoval šéf exekutívy.

Podľa Fica by už samotné zverejnenie toho, kto je skutočným vlastníkom rôznych cyperských spoločností, mohlo nastaviť zrkadlo časti podnikateľskej a možno aj politickej sféry na Slovensku. O tejto myšlienke začal podľa vlastných slov presviedčať aj ostatných premiérov eurozóny a získava na ňu pozitívne reakcie.      "Vieme o tom, že na Cypre je obrovské množstvo rôznych skrytých firiem, za ktorými sú skryté rôzne postavy, ktoré nechcú byť videné za rôznymi kšeftami, tendrami a privatizáciami. Ak krajina žiada aj SR o pomoc a vieme, že sa tam skrývajú rôzne záujmy a ľudia, máme morálne právo k tomu niečo povedať," dodal predseda vlády.

Krajiny eurozóny už tento týždeň avizovali, že sú pripravené pomôcť Cypru. Ostrovný štát požiadal o pomoc v pondelok a ministri financií eurozóny ju predbežne schválili dva dni na to. Presná suma zatiaľ nie je určená, hovorí sa o približne 10 miliardách eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok