Lídri EÚ sa dohodli na bankovej únii

TASR, TA3
29.6.2012 08:04

Európske záchranné mechanizmy, tzv. dočasný (EFSF) a trvalý (EMS) euroval, budú môcť požičiavať svoje prostriedky priamo problémovým bankám bez toho, aby to zvýšilo dlh príslušnej krajiny.

Lídri EÚ sa dohodli na bankovej únii
SITA

Toto rozhodnutie, ktoré stály predseda Európskej rady (ER) Herman Van Rompuy označil za "prelomové", súvisí predovšetkým s aktuálnymi problémami Španielska. Krajina žiada pomoc pre svoj bankový sektor v objeme do 100 miliárd eur. Medzitým sa jej však výrazne predražuje financovanie. Cieľom je stlačiť náklady financovania španielskeho dlhu z terajších neudržateľných úrovní.

Predstavitelia členských krajín EÚ sa na summite tiež dohodli, že krajiny, ktoré by si v budúcnosti chceli požičať zo záchranných mechanizmov a priebežne už pracujú na potrebných rozpočtových a ekonomických reformách, nebudú podliehať takému prísnemu dohľadu a podmienenosti pomoci ako doteraz. Tento výsledok presadzoval najmä taliansky premiér Mario Monti, ktorý však zdôraznil, že jeho krajina v súčasnosti neuvažuje požiadať o pomoc. Taliansko je po Španielsku považované za ďalšiu problémovú krajinu a jeho financovanie sa momentálne tiež výrazne predražuje.

Van Rompuy nadránom po skončení rokovaní oznámil, že lídri eurozóny sa zhodli aj na vytvorení spoločného bankového dohľadu a predstavitelia celej EÚ vo všeobecnosti súhlasili s dlhodobým plánom užšej fiškálnej a politickej integrácie únie. Ide o štyri "stavebné bloky", ktoré predstavil predseda ER vo svojom strategickom dokumente tento týždeň. Detaily tohto procesu sa však nebudú riešiť skôr ako v októbri tohto roka.
Dokument, ktorý dovtedy pripraví, už bude podľa Rompuya "cestovnou mapou" s konkrétnymi termínmi jednotlivých krokov smerujúcich k vytvoreniu "skutočnej" hospodárskej a menovej únie. "Cieľom je spraviť z eura nezvratný projekt," avizoval predseda rady.

120 miliárd eur pre pakt rastu

"Dohodli sme sa na pomoci pre naše ekonomiky. Suma vo výške 120 miliárd eur je určená na okamžité prorastové opatrenia," povedal Rompuy po prvých siedmych hodinách rokovaní európskych lídrov.
Van Rompuy spresnil, že v rámci tohto programu ide o zvýšenie úverovej kapacity Európskej investičnej banky (EIB) vo výške 60 miliárd eur, pričom ďalších 60 miliárd eur sa použije z doteraz nevyčerpaných štrukturálnych fondov EÚ.

Podľa nemenovaných diplomatov sa prvá časť rokovaní skončila bez uceleného úspechu - záverečného schválenia paktu - kvôli pokusom Talianska a Španielska o získanie podpory od ostatných európskych partnerov pre získanie úľav pre bankový sektor. Predovšetkým pre talianske a španielske banky, ktoré sú nútené vysoko si požičiavať na finančných trhoch.

Predseda ER pred novinármi povedal, že po krátkej prestávke rokovania lídrov pokračujú. Zároveň priznal, že dva členské štáty trvali na tom, že EÚ musí na summite prijať krátkodobé aj dlhodobé krízové opatrenia. Podľa agentúry Reuters ide o Taliansko a Španielsko. Najťažšia časť rokovaní v rámci paktu pre rast a tvorbu pracovných miest - finančná stabilita - je predmetom nočných rokovaní lídrov EÚ, pričom krátko pred polnocou ešte nebol známy termín ukončenia týchto rokovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok