Balotelli posunul Talianov do finále

TASR
28.6.2012 22:48

Vo finále futbalových majstrovstiev Európy sa v nedeľu v Kyjeve stretne Španielsko a Taliansko. Rozhodlo sa o tom vo štvrtkovom semifinálovom stretnutí vo Varšave, v ktorom "squadra" zvíťazila nad tímom Nemecka 2:1.

Balotelli posunul Talianov do finále
SITA

Oba góly na Národnom štadióne v hlavnom meste Poľska zaznamenal Mario Balotelli, ktorý v rozpätí 16 minút najskôr skóroval hlavičkou zblízka a potom presnou prudkou strelou potrestal nevydarený ofsajd-systém nemeckého tímu.

V prvom semifinálovom stretnutí v Donecku vyhrali Španieli nad Portugalskom 4:2 po jedenástkovom rozstrele, pričom zápas po predĺžení skončil bezgólovou remízou.

semifinále:
Nemecko - Taliansko 1:2 (0:2)
Góly: 90.+1 Özil (11 m) - 20. a 36. Balotelli. ŽK: Hummels - Balotelli, Bonucci, De Rossi. Rozhodcovia: Lannoy - Cano, Annonier (všetci Fr.), 56.000 divákov.
zostavy a striedania:
Nemecko: Neuer - Boateng (71. Müller), Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Kroos, Özil, Podolski (46. Reus) - Gomez (46. Klose)
Taliansko: Buffon - Balzaretti, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo - Marchisio, Montolivo (64. Motta), De Rossi - Balotelli (70. Di Natale), Cassano (58. Diamanti)

V atraktívnejšom semifinálovom dueli nastúpili Nemci v základnej zostave opäť s Gomezom, do talianskeho dresu sa vrátil Chiellini namiesto zraneného Abatiho. Nemci mali ako prví dve šance. Najskôr po centri z rohového kopu Buffon zaváhal, lopta od Hummelsa už smerovala do siete, ale z bránkovej čiary ju odkopol Pirlo. Potom zasa Kroos poslal strieľaný center do päťky a od Barzagliho sa lopta odrazila takmer do vlastnej brány. Lenže v 20. minúte Hummels naivne vybehol v šestnástke na Casana, ktorý hoci tiesnený odcentroval a Balotelli hlavou zblízka otvoril skóre - 0:1. Nemcom začala viaznuť medzihra, ale hlavne kopili chyby v defenzíve. Jednu z nich ešte Montolivo nepotrestal, keď vo vápne zaváhal so zakončením. Súper odpovedal Khedirovou ďalekonosnou strelou z 28 metrov, ale Buffon bol pozorný. V 36. minúte Nemcom nevyšiel ofsajd-systém, keď sa vzadu zabudol Lahm, na dlhý pas od Montoliva si nabehol Belotelli a nekompromisnou strelou k žrdi zvýšil na 0:2.

Nemci urobili cez polčas dvojstriedanie Gomez-Klose a Podolski-Reus, ale výraznejšie sa to na ich hre neprejavilo. Po streleckých pokusoch Reusa a Balotelliho zahrávali Nemci priamy kop z 20 m. Buffon len s námahou a aj s pomocou brvna vytlačil zakrútenú loptu Reusa nad. V 67. minúte po brejku mohol definitívne rozhodnúť Marchisio, ale jeho prudká strela tesne minula žrď. Ten istý hráč sa ocitol sám pred Neuerom, ale jeho krížny pokus smeroval tesne vedľa. Taliani hrali umne. Snažili sa držať loptu, súpera aktívne atakovali a vôbec ho nepustili k jeho typickej hre. Nemci začali riskovať, na druhej strane v 82. minúte zakončil Di Natale svoje sólo strelou do bočnej siete. Zverenci trénera Löwa sa napokon dočkali kontaktného gólu. Hummelsová zblokovaná strela zblízka v sieti ešte neskončila, ale po prísne nariadenom pokutovom kope upravil konečné skóre z bieleho bodu Özil - 1:2.

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xru59y"></iframe>

Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Je to veľmi, veľmi trpké. Pred oboma inkasovanými gólmi sme spravili obrovské chyby. Proti takému kvalitnému tímu, akým je Taliansko, nás vyšli veľmi draho. V našom tíme sa skrýva obrovský potenciál, zatiaľ ho však nedokážeme pretaviť vo veľké víťazstvá."

Cesare Prandelli, tréner Talianska: "Bol to fantastický zápas. Moji zverenci do bodky splnili stanovenú taktiku. Nevyužili sme šance na strelenie tretieho gólu a v závere sme tŕpli, napokon sme to však dotiahli do úspešného konca. Balotelliho kariéra sa ešte iba rozbieha."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok