V semifinále osemstovky sa presadili Slováci

TASR, TA3
28.6.2012 21:46

Vynikajúci výkon predviedli v semifinálových behoch na 800 metrov na atletických ME v Helsinkách slovenskí reprezentanti. Jozef Repčík aj Lucia Klocová si zabezpečili postup do piatkového finále.

V semifinále osemstovky sa presadili Slováci
SITA

V druhom dni majstrovstiev Európy atlétov bolo na Olympijskom štadióne v Helsinkách na programe sedem finálových disicplín, vrátane vyvrcholenia desaťboja. Slováci v nich raz bojovali o medailu, v skoku do diaľky Jana Velďáková, kladivári Marcel Lomnický a Libor Charfreitag sa pokúšali o postup v kvalifikácii a v akcii boli aj osemstovári Jozef Repčík a Lucia Klocová v semifinálových behoch.

Najskôr roztáčal v kladivárskej klietke náčinie Marcel Lomnický. Kladivárov rotzdelili do dvoch skupín, Lomnický v áčku skončil štvrtý s výkonom 73,84 a so sériou 73,84 - 73,32 - x. Podľa predpokladov sa ďaleko nehádzalo, aj preto, že kruh pokropil dážď a museli ho vysúšať. Limit na priamy postup 77,50 splnil v 16-člennej A-skupine len Maďar Krisztián Pars 78,09, za ním sa zoradili Fín Olli-Pekka Karjalainen 74,54, Rus Aleksej Zagornij 74,00 a Marcel Lomnický 73,84.

Kvalifikácia kladivárov bola dôležitá aj vzhľadom na olympijský Londýn, ku ktorému bol bližšie z dvoch slovenských kladivárov vďaka titulu majstra Slovenska Marcel Lomnický. Európskemu šampiónovi v Barcelone Liborovi Charfreitagovi zostávala jediná možnosť, aby sa nominoval, pokoriť áčkový limit 78,00 m. Či sa s Londýnom definitívne rozlúči, napovedala už samotná kvalifikácia. V prípade, ak by do finále nepostúpil, Lomnický by si definitívne zabezpečil pod piatimi kruhmi premiérovú účasť.

Libor Charfreitag sa napokon musel zmieriť s faktom, že na olympiádu definitívne nepoletí. v kvalifikácii sa zázračný prerod neudial, jeho séria x - 69,65 - x nenaplnila ani najskromnejšie priania. V B-skupine skončil na predposlednom 14. mieste a na diaľku mohol gratulovať Lomnickému k účasti na OH.

Kvalifikácia kladivárov priniesla viac vzruchu len v tom, že sa hádzalo doslova zúfalo, mnohí s problémami prehodiť aj 70 metrov. V B-skupine ani jeden neprekonal limit 77,50 a postupovalo sa len na základe dĺžky, s najlepším Talianom Vizzonim so sezónnym maximom 76,42. Na finálovú dvanástku stačilo len 72,85.
Marcel Lomnický postúpil z 31 štartujúcich do sobotného finále (20.05) z 8. miesta, Libor Charfreitag obsadil celkove 26. miesto.

V semifinále na 800 m si priamy postup s kľúčom 2+2 do piatkového finále (18.40) nečakane vybojoval Jozef Repčík. Spôsobil príjemný šok z jasného neba, finále od neho nikto neočakával. Ani priebeh semifinále tomu nenapovedal. Repčík sa zaradil po štarte na predposlednú pozíciu, po medzičase štvorstovky (51,54) sa na nej neustále držal a nastúpil 300 m pred cieľom. V záverečnej rovinke obdivuhodne ešte predĺžil krok a na cieľovej páske o stotinu sekundy predstihol Čecha Holušu. Druhá priečka hneď za víťazným Španielom Antoniom Manuelom Reinom (1:46,49) znamená pre 25-ročného člena Spartaka Dubnica a zverenca Marcela Lopuchovského v jeho treťom štarte na ME prvé veľké finále v kariére. Repčík sezónnym maximom 1:46,62 takmer splnil aj béčkový limit na OH v Londýne (1:46,30), chýbalo mu k nemu len 0,32 sekundy.

Semifinále ženske osemstovky sa bežalo priamo, bez predchádzajúcich rozbehov. Tvrdý postupový kľúč 2+2 bol rovnaký ako u mužov a Lucia Klocová sa pokúšala v treťom behu napodobniť senzačný postup Repčíka do finále. Pred dvoma rokmi na ME v Barcelone štvrtá sa mohla orientovať na mokrom, od dažďa pokropenom tartane aj podľa časov, ktoré konkurencia v dvoch semifinálových behoch predtým zabehla. Zo štartovky sa odhlásila viacnásobná medailistka Britka Meadowsová a tým odpadla pre Klocovú jedna vážna súperka. Klocová zvládla taktické preteky obdivuhodne a rovnako ako Repčík postúpila priamo do piatkového finále (20.45) z 2. miesta časom 2:02,55. Rýchlejšia od nej bola len Ruska Maračevová 2:02,48.

Slováci vo štvrtok na seba upútali pozornosť. V semifinále na 800 m dokonca dvakrát. Od Lucie Klocovej sa postup do finále aj očakával, no od Jozefa Repčíka ani zďaleka. "Prvýkrát som bežal v takomto semifinále. Verím si, lepším sa z pretekov na preteky a dúfam, že tak bude aj vo finále. Vydal som zo seba všetky sily, dokonale som sa vyčerpal, no prevláda obrovská radosť nad únavou z toho, čo som dosiahol."

Jediné finále vo štvrtok v slovenských farbách diaľkárka Jana Velďáková nezvládla. "Uspokojilo by ma užšie finále, takže spokojná byť nemôžem, hlavne s tým výkonom, považujem ho za katastrofálny. Inak som sa dobre cítila, v rozcvičke bez problémov, asi som veľmi potom chcela a takto to dopadlo."

V kvalifikácii kladivárov sa vyriešil aj olympijský otáznik. Už podľa signálov od Libora Charfreitaga bolo zrejmé, že si na lepší výkon neverí. "Tak ako v celej sezóne, bolo to aj teraz. Priznávam, nemal som na viac, no taký mizerný výkon som nečakal. Veľmi som sa snažil, škoda, že som sa v prvom pokuse neudržal v kruhu, výkon by na postup stačil. Nešli mi nohy, kompenzoval som ich vrškom, no úplne ich nenahradil. V tejto sezóne končím so súťažami a budem už len trénovať."

Oveľa viac mohol byť v kladivárskom kruhu spokojný Marcel Lomnický, ktorý už definitívne zamieril do olympijského Londýna. "S výkonom však spokojný byť nemôžem. Kruh bol pomalší, to však nebola príčina, vo finále musím podať iný výkon. Podľa všetkého som najviac stratil na rýchlosti a keď ste pomalší, tak sa ďaleko hádzať nemôže, aspoň u mňa."

Výsledky kvalifikácie
kladivo mužov: 1. Krisztián Pars (Maď.) 78,09, 2. Nicola Vizzoni (Tal.) 76,42, 3. Oleksij Sokyrskyj (Ukr.) 75,35, ...8. Marcel Lomnický 73,84, ...nepostúpil 26. Libor Charfreitag (obaja SR) 69,65
800 m mužov - 1. semifinále: 1. Antonio Manuel Reina (Špan.) 1:46,49, 2. Jozef Repčík (SR) 1:46,62, 3. Jakub Holuša (ČR) 1:46,63
800 m žien - 3. semifinále: 1. Irina Maračevová (Rus.) 2:02,48, 2. Lucia Klocová (SR) 2:02,55, 3. Merve Aydinová (Tur.) 2:02,81, 4. Ewelina Setowská-Dryková (Poľ.) 2:04,30

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok