Protesty proti chamtivosti bánk sa rozšírili do sveta

TA3, TASR
15.10.2011 19:55

Všetko sa to začalo na Wall Street, kde stovky nespokojných Američanov už niekoľko dní protestujú proti tvrdému kapitalizmu.

Protesty proti chamtivosti bánk sa rozšírili do sveta

Demonštranti po celom svete protestovali proti bankárom a politikom, ktorých obviňujú z toho, že zruinovali hospodárstva a priviedli milióny ľudí do biedy nenásytnosťou a zlým vládnutím.


Protesty proti korupcii, kapitalizmu a finančným trhom, inšpirované americkým hnutím Occupy Wall Street (Obsaďte Wall Street), sa začali na Novom Zélande a v Austrálie a pokračovali v Ázii a v Európe, kde ich účastníci spojili s demonštráciami proti úsporných opatreniam. Najväčšiu účasť, až 100.000 ľudí, očakávali organizátori v Ríme.


V talianskej metropole došlo počas protestného pochodu k násiliu. Polícia nasadila slzotvorný plyn po tom, ako skupiny zamaskovaných výtržníkov rozbíjali výklady, podpaľovali autá a dokonca zaútočili na dva televízne štáby. Iní pálili zástavy Talianska a EÚ. Zatiaľ sa neobjavili správy o zraneniach.


Polícia v Ríme vyslala do ulíc množstvo svojich príslušníkov v očakávaní búrlivých protivládnych protestov deň po tom, ako kabinet premiéra Silvia Berlusconiho tesne prežil hlasovanie o dôvere. Protestujúcich - nezamestnaných, študentov i dôchodcov - priviezlo do metropoly z celého Talianska asi 750 autobusov.
"Ľudia Európy: povstaňte!" uvádzal jeden z transparentov v Ríme. Niektorí pokojní demonštranti sa obrátili proti násilnej skupine a snažili sa ju zastaviť, uviedli miestne médiá.


V nemeckom Frankfurte nad Mohanom protestovalo približne 5000 ľudí pred sídlom Európskej centrálnej banky, zatiaľ čo v Londýne asi 500 demonštrantov pochodovalo od Katedrály sv. Pavla k neďalekej burze cenných papierov. V Bruseli sa zhromaždilo 6000 protestujúcich.


V Grécku zvolali protest proti úsporným opatreniam na aténske námestie Syntagma. "To, čo sa deje v Grécku teraz, je nočnou morou, ktorá v budúcnosti čaká iné krajiny. Solidarita je zbraň ľudí," uviedla grécka skupina Skutočná demokracia.


V Paríži sa protesty konajú v čase, keď v meste zasadajú ministri financií skupiny G20. V Madride plánovali organizátori sedem pochodov, ktoré sa predvečer stretnú v centre mesta.
Stovky ľudí vyšli do ulíc bosnianskej metropoly Sarajevo s portrétmi revolucionára Che Guevaru a starými komunistickými zástavami s nápisom "Smrť kapitalizmu, slobodu ľuďom".

Rímske peklo - tak označili násilnosti talianske médiá. Hoci vyšli ľudia do ulíc na viacerých miestach Európy, najdramatickejšie to bolo práve v Taliansku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok