Richter získal diplom legálne, zistila pre Čaploviča kontrola

SITA
28.6.2012 17:08

Závery kontroly sú podľa ministra Dušana Čaploviča jednoznačné - udelenie Richterovho titulu spĺňalo všetky zákonné podmienky.

Richter získal diplom legálne, zistila pre Čaploviča kontrola
SITA

Bakalársky titul z práva získal minister práce Ján Richter na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v roku 2002 legálne a má plné právo ho používať.

"Všetky získané tituly, teda ja titul Bc. pána Richtera, bol získaný v zmysle platných všeobecne záväzných predpisov," informoval dnes v rámci Hodiny otázok poslancov Národnej rady SR minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), pre ktorého to zistila kontrolná skupina poverená zistiť, za akých okolností Richter dostal titul.

Čaplovič vo svojom parlamentnom vystúpení niekoľkokrát zdôraznil, že v čase Richterovho štúdia platilo iné znenie zákona o vysokých školách ako dnes a pri hodnotení zákonnosti štúdia sa preto treba pridŕžať staršieho znenia.

Preto nie je chybou, ak v Richterovom rozhodnutí o prijatí nebolo napísané, na aký študijný odbor bol prijatý. Za prekážku nepovažuje ani skutočnosť, že Agroinštitút Nitra na základe dohody s fakultou vzdelával študentov v odbore medzinárodné právo a vzťahy, na ktoré Právnická fakulta nemala akreditáciu.

Minister pripomenul, že hoci od udelenia titulu ubehlo už viac než desať rokov, kontrolná skupina sa usilovala získať všetky dostupné dokumenty. Nepotvrdili sa podľa neho náznaky o možnej manipulácii týchto listín, ktoré sa objavovali v médiách. Skupina preto nemá dôvod obrátiť sa na orgány činné v trestnom konaní. Zdôraznil, že podstatný je obsah písomností, nie "nezmysly prezentované nekompetentnými komentármi." Závery kontroly sú podľa Čaploviča jednoznačné - udelenie Richterovho titulu spĺňalo všetky zákonné podmienky. "Legitímne ho má a nemožno o tom v žiadnom prípade pochybovať," uzavrel svoje vystúpenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok