Opozícia vláde: Neodkladajte nevyhnutné zmeny v prvom pilieri

SITA, TA3
28.6.2012 16:59

Vláda by nemala odkladať zmeny v I. dôchodkovom pilieri až na rok 2016 a neskôr. Ako uviedol Ľudovít Kaník z SDKÚ, zhodli sa na tom účastníci opozičného okrúhleho stola za účasti prefesijných organizácií, zástupcov zamestnancov a zamestnávateľov a ekonomických expertov a odborníkov.

"Žiadame vládu, aby neodkladala potrebné a nevyhnutné zmeny v prvom pilieri,“ povedal Kaník. Podľa neho vláda odkladaním riešenia problému stráca ďalšie štyri roky.

"Obávame sa, že to, čo navrhuje vláda, nerieši problém verejných financií, ale naopak ho zhoršuje,“ povedal Kaník. Zníženie príspevku do druhého piliera z 9 % na 4 % z hrubej mzdy podľa neho nie je konsolidačným opatrením, keďže prenáša do verejných financií omnoho väčšie výdavky do budúcnosti. "Nastane veľmi výrazné zrýchlenie prehĺbenia deficitu, a to až na dvojnásobok už v strednodobom horizonte,“ dodal Kaník.

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku je v oblasti dôchodkového systému potrebná väčšia legislatívna stabilita. "Nie je dobré, že sa zmeny v prvom pilieri odkladajú na neskôr,“ povedal. Fico podľa neho robí všetko pre to, aby zlikvidoval druhý dôchodkový pilier. "Robert Fico nie je garanciou vyšších dôchodkov ani z prvého, ani z druhého piliera,“ tvrdí Brocka.

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna vyzval súčasná vládu k väčšej rozvahe pri zmenách v dôchodkovom systéme. "Pravidlá šetrenia na dôchodok by sa nemali meniť každú chvíľu,“ dodal Švejna. Poslanec SaS Jozef Mihál zdôraznil, že reformu potrebuje štátny, prvý dôchodkový pilier. "Pripravované zmeny sú potrebné a bolo by ich treba urýchliť,“ povedal. Ak podľa Mihála v súčasnosti idú na výplatu dôchodkov z prvého piliera odvody reálne vo výške 17 % z hrubých miezd a do druhého piliera 9 % z hrubých miezd, po oslabení druhého piliera pôjde na penzie zo štátneho piliera až 22 % z hrubých miezd a len 4 % z miezd na druhý pilier.

Štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian súčasnej opozícii pripomenul, že v čase ich vládnutia navrhovali zvyšovanie dôchodkového veku podľa strednej dĺžky života až od roku 2016. "Valorizácia sa mala meniť od roku 2013,“ upozornil. Solidaritu v prvom pilieri chcela podľa neho bývalá vláda posilňovať až do roku 2018. "Nerobíme nič iné v tejto oblasti, len vylepšujeme návrhy bývalej vlády,“ povedal Burian. Prekvapuje ho preto, že súčasní opoziční politici negujú to, čo sami tvrdili pred pol rokom.

Vláda navrhuje zaviesť do štátneho, priebežného dôchodkového piliera viac solidarity a menej zásluhovosti. Vyššia solidarita sa má prejaviť u tých ľudí, ktorí zarábajú menej ako priemernú mzdu na Slovensku, čo bolo vlani 786 eur. Kým v súčasnosti sa týmto ľuďom dôchodky vypočítajú podľa ich príjmov a ešte sa im k tomu pridá 16 % zo sumy, ktorá im chýbala do dosiahnutia priemernej mzdy, táto hodnota navyšujúca dôchodok by sa mala postupne zvyšovať až na úroveň 22 %. Naopak, menej zásluhovosti kabinet Roberta Fica dopraje tým, ktorých zárobok je nad úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy. Týmto osobám sa v súčasnosti pri výpočte dôchodku uzná 84 % zo sumy prevyšujúcej 1,25-násobok priemernej mzdy do 3-násobku priemernej mzdy, v budúcnosti to však bude len 60 % z tejto sumy. Tieto zmeny na tlačovej besede predstavil štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Jozef Burian.

Ďalším opatrením v prvom pilieri je to, že sa od roku 2017 dôchodkový vek naviaže na strednú dĺžku života. Penzie sa majú v budúcnosti zvyšovať v závislosti od tzv. dôchodcovskej inflácie. Na tú by sa malo prejsť tak, že sa bude pri výpočte valorizácie dôchodkov postupne znižovať váha rastu miezd a zvyšovať váha rastu spotrebiteľských cien. V budúcom roku až do roka 2017 by sa pritom mali penzie zvyšovať o rovnakú pevnú sumu. Od roku 2014 chce súčasná vláda zaviesť minimálny dôchodok, a to v závislosti od počtu odpracovaných rokov.

Pozrite si TB opozície:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok