Minister spravodlivosti chce sudcov odbremeniť od formalít

SITA, TASR
28.6.2012 13:53

Minister spravodlivosti Tomáš Borec dnes v Trnave v sprievode štátnej tajomníčky rezortu Moniky Jankovskej ukončil sériu návštev krajských súdov na Slovensku.

Minister spravodlivosti chce sudcov odbremeniť od formalít
SITA

Ministerstvo spravodlivosti chce sudcov odbremeniť od formálnych úkonov, ktoré musia momentálne vykonávať. Odstránenie nadbytočných úkonov bude systémový krok, ktorý zrýchli súdne konania, skráti čas rozhodovania a sudcov odbremení od práce. Na záver série stretnutí so sudcami krajských a okresných súdov na Slovensku to dnes v Trnave povedal minister Borec.

"Nebude to hneď, pretože si to vyžaduje legislatívne opatrenia, napríklad rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku, ktorú plánujeme na roky 2014 – 2015,“ dodal Borec. Ministerstvo sa bude zaoberať aj ďalšími podnetmi sudcov, napríklad na zmenu systému ich hodnotenia. "Terajšie hodnotenie sudcov neodráža skutočný stav, treba dať do súvisu obtiažnosť vecí a ich počet,“ povedal minister. Drvivá väčšina sudcov však podľa neho má záujem na riešení problémov v justícii a určite nie sú zlí a leniví, ako sa to prezentovalo v minulosti.

Podľa štátnej tajomníčky Jankovskej v justícii nastala pokojná atmosféra, sudcovia majú kľud na svoju prácu. O nepokoj medzi sudcami za predchádzajúceho vedenia rezortu sa podľa nej postarali nelichotivé vyjadrenia na ich adresu a zatiahnutie politiky do justície.

Minister Borec dodal, že neuznáva kolektívnu vinu, ak si však niektorí sudcovia nebudú robiť svoju prácu dobre, je za ich potrestanie. Vyjadrovať sa o všetkých ako o nedôveryhodných podľa neho nepatrí do slovníka ministra alebo ktoréhokoľvek predstaviteľa výkonnej moci. Personálne výmeny na súdoch podľa ministra nie sú na programe, ak však bude dôvod, tak nemieni váhať.

"Pokiaľ sa ukáže, že predsedovia súdov nebudú zvládať svoje úlohy, tak kedykoľvek využijem svoje zákonné oprávnenie a vykonám zmenu bez akýchkoľvek rozpakov,“ povedal s tým, že doteraz vykonal len dve personálne zmeny vo vedení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok