Podľa Drgonca môže ústavný súd stopnúť platy sestier

SITA
28.6.2012 11:26

Bývalý ústavný sudca a súčasný ústavný právnik Ján Drgonec tvrdí, že zákon o platoch sestier obmedzil právo lekárov na pokojné užívanie svojho majetku.

Podľa Drgonca môže ústavný súd stopnúť platy sestier
SITA

Lekári, ktorí prostredníctvom Generálnej prokuratúry namietajú navýšenie platov sestier na Ústavnom súde, majú podľa ústavného právnika a bývalého ústavného sudcu Jána Drgonca šancu uspieť.

Návrh Generálnej prokuratúry považuje za opodstatnený, nakoľko zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier obmedzil lekárom v súkromnej praxi právo na pokojné užívanie svojho majetku. Podľa Drgonca je to právo, ktoré možno obmedziť iba vo verejnom záujme. "O verejnom záujme by sa dalo uvažovať, ak by určenie minimálnych miezd pre zvýhodnené pracovníčky zabezpečovalo zvýšenie kvality zdravotnej starostlivosti alebo zjednodušenie jej dostupnosti. Nič také zákon chorým nezabezpečuje," konštatuje Drgonec.

Podľa Drgonca, lekárom sa nevytvorila žiadna právna ochrana pred možnosťou, že sami zostanú pod úrovňou priemernej minimálnej mzdy po tom, čo sestrám vyplatia zákonom stanovený plat. "Podľa môjho názoru je dosť pravdepodobné, že ústavný súd bude musieť uznať porušenie ústavy bez ohľadu na to, koľko poslancov zaň hlasovalo v pléne Národnej rady SR a ako veľmi budú sesterské odbory kričať o tom, že je O.K," povedal Drgonec.

GP v návrhu podanom na Ústavný súd namieta, že zákon zvýhodňuje sestry v minimálnych mzdových nárokoch oproti iným profesiám. "Sestry a pôrodné ošetrovateľky majú v niektorých stupňoch praxe zákonom priznané právo na minimálnu mzdu výrazne prevyšujúcu priemernú minimálnu mzdu. Minulá vláda rada ustúpila, veď získala pokoj bez toho, aby vyčlenila peniaze zo štátneho rozpočtu. Zaťažila iných. Dá sa uvažovať o tom, že porušenie ústavy si podalo ruku s nemorálnosťou," uviedol Drgonec.

Generálna prokuratúra podala návrh na Ústavný súd na preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek 25. júna tohto roka, na podnet Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. GP zároveň navrhla Ústavnému súdu, aby do rozhodnutia pozastavil účinnosť zákona.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok