Najväčšími firmami u nás sú Volkswagen, Slovnaft a Kia

SITA
28.6.2012 10:00

Najväčšou nefinančnou spoločnosťou Slovenska na základe vlaňajších tržieb za predaj vlastných výrobkov, služieb a tovaru je podľa rebríčka Trend Top 200 automobilka Volkswagen Slovakia s tržbami na úrovni 5,193 mld. eur.

Najväčšími firmami u nás sú Volkswagen, Slovnaft a Kia
SITA

Bratislavský výrobca automobilov medziročne posilnil o 28,6 % a obhájil vlaňajšie prvenstvo. Na druhom mieste skončil tak ako aj v predošlom roku Slovnaft s tržbami vo výške 4,73 mld. eur. V porovnaní s rokom 2010 si rafinéria polepšila o 35,1 %. Na tretie miesto rebríčka Trend Top 200 sa vyšplhala automobilka Kia Motors Slovakia, ktorá vlani evidovala tržby na úrovni 3,328 mld. eur a medziročne rástla o 15,2 %.

Galantský Samsung, producent LCD a LED televízorov, pokračoval v prepade, keď sa posunul o jednu priečku nadol na štvrté miesto s tržbami v objeme 3,168 mld. eur pri medziročnom poklese 2,4 %. Prvú päťku uzatvára spoločnosť Slovenské elektrárne, ktorá tak predbehla Slovenský plynárenský priemysel (SPP), keď v uplynulom roku dosiahla tržby vo výške 2,849 mld. eur, čo je o 32,7 % viac ako v roku 2010.

V minulom roku sa podľa Trend Top 200 darilo predovšetkým automobilkám, ktoré boli hybnou silou slovenskej ekonomiky. Domáci dopyt vlani prakticky stagnoval, hrubý domáci produkt rástol vďaka exportu. Autá potiahli aj gumárov a plastárov, ktorý zaznamenali na základe údajov z rebríčka Trend Top 200 najvýraznejšiu, až 40-percentnú dynamiku minuloročných tržieb. Tržby stúpli tiež v chémii a spracovaní ropy, no s polovičnou dynamikou oproti gume a plastom. Strojárske podniky vlani tiež zabrali v reakcii na rast dopytu v zahraničí a to aj vďaka automobilkám. Nedarilo sa elektrotechnickému segmentu a zmrazenie verejných investícií postihlo aj IT sektor.

Najväčším zamestnávateľom boli vlani Železnice SR, ktoré zamestnávali 15 820 ľudí. Na druhom mieste skončila Slovenská pošta, ktorá dávala prácu 14 240 ľuďom, nasledoval U.S. Steel Košice s 11 095 zamestnancami, Tesco Stores SR s 9 500 zamestnancami a železničné Cargo s 8 701 zamestnancami.

Najväčší nárast celkových tržieb si v minulom roku podľa Trend Top 200 pripísal Slovnaft s nárastom o 1,23 mld. eur. Nasledoval Volkswagen Slovakia, ktorý posilnili o 1,154 mld. eur a Slovenské elektrárne s medziročným rastom tržieb o 703 mil. eur. Výrazne v uplynulom roku rástli tržby aj Kia Motors Slovakia, keď sa zvýšili o 440 mil. eur. Continental Matador Púchov si polepšil o 210 mil. eur a uzavrel tak prvú

Naopak najväčší pokles celkových tržieb si v uplynulom roku pripísala spoločnosť Samsung, ktorej tržby sa medziročne znížili o 79 mil. eur. Nasledovala firma Inžinierske stavby s prepadom tržieb na úrovni 50 mil. eur a Phoenix Zdravotnícke zásobovanie s poklesom o 44 mil. eur. Štvrtú priečku obsadil telekomunikačný operátor Orange Slovensko s medziročným poklesom tržieb o 36 mil. eur a prvú päťku uzatvára Doprastav s medziročným poklesom tržieb o 33 mil. eur.

Jednotkou medzi podnikmi v rámci rentability tržieb je spoločnosť Eset, ktorej zisk po zdanení v uplynulom roku tvoril 54,5 % z celkových tržieb. Nasleduje firma Nafta s 53,4-percentným podielom zisku, SPP-distribúcia s 30,2 %, SPP s 29,6 % a Telefónica Slovakia s 26-percentným podielom. Najvyšší cash-flow v hodnote 901 mil. eur podľa Trend Top 200 evidoval vlani Slovenský plynárenský priemysel. Na druhom mieste skončili Slovenské elektrárne s cash-flow na úrovni 752 mil. eur a na treťom mieste skončil Slovak Telekom s 346 mil. eur. Orange Slovensko sa umiestnil na štvrtom mieste s cash-flow v objeme 275 mil. eur a v prvej päťke skončil aj Volkswagen Slovakia s cash-flow vo výške 224 mil. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok