Japonský cisár Akihito sa stretol so slovenským prezidentom

TA3, TASR
28.6.2012 09:45

Prvýkrát od vzniku samostatnej Slovenskej republiky vycestovala hlava štátu na oficálnu návštevu Japonska. Okrem slávnostného prijatia u cisára čakal na našu delegáciu obrad v historickej svätyni, ale aj výhľad z najvyššej veže na svete. Ten si vďaka našim kamerám môžete vychutnať aj vy.

Gašparovič rokoval aj s premiérom

Prezident s manželkou pokračuje v návšteve Japonska, ktorá je v histórii samostatnej SR vôbec prvou oficiálnou návštevou hlavy slovenského štátu. V stredu ich v hlavnom meste Tokiu vo svojom sídle prijal japonský cisár Akihito s cisárovnou Mičiko.

S cisárskym párom prezident hovoril najmä o obdivuhodnom spôsobe akým Japonsko dokázalo prekonať následky ničivej živelnej katastrofy v marci 2011, ale aj o prehĺbení spolupráce v oblasti kultúry a vzdelávania. Cisársky pár mimoriadne ocenil gesto prezidenta Gašparoviča s manželkou, ktorí po 15-hodinovom lete do Japonska osobne navštívili niekoľko miest v oblasti postihnutej cunami v regióne Tohoku.

Atmosféra rozhovorov v cisárskom paláci bola podľa Ivana Gašparoviča mimoriadne srdečná, pričom cisárska rodina prejavila mimoriadnu znalosť slovenských historických a kultúrnych reálií.

"Hovorili sme o tom do akej miery môžeme spolupracovať v obchode, kultúre a športe a keďže cisár mi hovoril aj o hokeji, tak musel mať dobré znalosti," povedal prezident po rokovaní s cisárom Akihitom.

Prezident Gašparovič vyzdvihol aj fakt, že do Japonska s ním pricestoval podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a početná skupina slovenských podnikateľov, ale i sprievod univerzitných a vedeckých pracovníkov. Všetci absolvovali pracovné stretnutia so svojimi partnermi a tým prispeli k významu tejto návštevy, dodal prezident.
Hlava štátu sa na pracovnom rokovaní stretla aj s predsedom vlády Jošihikom Nodom. "Gratulujem vášmu premiérovi, že sa mu podarilo v parlamente presadiť schválenie zvýšenia spotrebnej dane. Nachádzame sa v zložitom období hospodárskej krízy a preto musíme prijímať aj nepopulárne zložité opatrenia na záchranu verejných financií," povedal prezident Ivan Gašparovič japonským novinárom po stretnutí. Podľa jeho slov aj slovenská vláda pripravuje "balíček úsporných opatrení" na ozdravenie ekonomiky.

Za správny krok Ivan Gašparovič označil aj schválenie tzv. trvalého eurovalu slovenským parlamentom, ktoré podľa jeho slov Slovensku prospeje. "Som presvedčený, že aj naďalej budeme patriť k úspešným krajinám Európy," pripomenul náš najvyšší predstaviteľ.

"Ďakujem Vám za doterajšiu pomoc postihnutým oblastiam a za finančný dar, ktorý ste odovzdali na škole v Kadonowaki. Vysoko si vážime Vašu pomoc," vyjadril slová vďaky japonský premiér.  Podľa slov slovenského prezidenta "solidarita je dnes veľmi potrebná vo všetkých oblastiach a to nielen v politickej, ale i hospodárskej." Ako dodal, pri príležitosti 20. výročia nadviazania slovensko-japonských vzťahov, chce budúci rok SR vydať pamätnú mincu. Zároveň hlava štátu pozvala na Slovensko japonskú cisársku rodinu i predsedu vlády.

"Chcel by som posilniť naše bilaterálne vzťahy najmä v ekonomickej oblasti. Preto ma teší podpis memoranda o porozumení medzi SARIO a JETRO (Japan External Trade Organization), čím sa zintenzívni naša obchodná a hospodárska výmena," zdôraznil predseda vlády Japonska.

Japonsko a EÚ podľa jeho slov musia spolupracovať aj pri ozdravovaní verejných financií v Európe po nástupe hospodárskej a finančnej krízy v eurozóne. Ivan Gašparovič oboznámil predsedu japonskej vlády s prípravou "balíčka opatrení", ktoré chce vláda zaviesť za účelom zníženia deficitu verejných financií. Prezident SR zároveň ocenil politickú odvahu premiéra Nodu, ktorý v dolnej komore parlamentu presadil zákon o zvýšení spotrebnej dane na ozdravenie verejných financií Japonska.

Prezident sa s predsedom vlády Japonska rozprával aj o reforme Bezpečnostnej rady OSN, do ktorej od roku 2015 ašpiruje aj Japonsko ako nestály člen. Dnes prezident Gašparovič v Tokiu otvorí japonsko-slovenské podnikateľské fórum, ktoré za účasti domácich a slovenských podnikateľov prispeje k posilneniu obchodných a hospodárskych vzťahov s jednou z najsilnejších ekonomík sveta. Informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok