Od volieb vrátili Gréci späť do bánk okolo 2 miliárd eur

TASR
27.6.2012 18:13

Gréci začínajú pomaly vracať peniaze do bánk, ktoré vybrali pred opakovanými parlamentnými voľbami v neistote, kto sa po nich dostane v Grécku k moci. Napriek tomu je objem peňazí, ktoré banky v posledných dňoch zaznamenali, iba zlomkom z toho, čo z nich ľudia pred voľbami vybrali.

Od volieb vrátili Gréci späť do bánk okolo 2 miliárd eur
SITA

Nový grécky minister financií Jannis Sturnaras tesne pred svojím vymenovaním do funkcie v utorok (26.6.) povedal, že od volieb 17. júna zaznamenali banky prílev financií v objeme zhruba 2 miliardy eur.
To je stále hlboko pod objemom financií, ktoré z bánk unikli pred opakovanými voľbami, keď odlev peňazí z najväčších gréckych bánk dosahoval denne okolo 800 miliónov eur. "Čo sa týka financií, ktoré ľudia začali po voľbách do bánk ukladať, väčšinou ide o peniaze, ktoré obyvatelia držali doma," povedal bankár jednej z gréckych bánk.

Čo sa však týka financií presunutých do zahraničia klientmi divízií privátneho bankovníctva, tie zatiaľ zostávajú mimo Grécka. "Tieto peniaze sa nám zatiaľ nevracajú," povedal zdroj z divízie privátneho bankovníctva jednej z gréckych bánk. Od začiatku dlhovej krízy koncom roka 2009 až do apríla 2012 prišli grécke banky na vkladoch zhruba o 72 miliárd eur. To predstavuje približne 30 % z pôvodného objemu vkladov. Zatiaľ čo v decembri 2009 predstavovali vklady v gréckych bankách 238 miliárd eur, v apríli tento objem dosiahol 166 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok