Ústavný súd bude môcť fungovať, Kiska vymenoval troch sudcov

TA3 SITA TASR
17.4.2019 11:12

Andrej Kiska v prezidentskom paláci vymenoval troch nových sudcov ústavného súdu - Ivana Fiačana, Ľuboša Szigetiho a Petra Molnára. Predsedom ÚS sa stal Fiačan, podpredsedom Szigeti.

Chcel menovať deviatich

Podľa prezidentových slov by mali byť noví sudcovia vzorom pre právnickú obec aj širokú verejnosť, a to nielen v odbornosti, ale aj morálke. "Vaše rozhodnutia a myšlienky môžu byť inšpiráciou a návodom na pochopenie dobrej a spravodlivej správy nášho štátu. Nezabudnite, prosím, že dôveryhodnosť inštitúcií je daná schopnosťami a dôveryhodnosťou tých, ktorí ich tvoria. Preto aj vy a vaše pôsobenie, rozhodovanie, ale aj komunikácia s verejnosťou budú tvoriť obraz ÚS," prihovoril sa prezident novým ústavným sudcom po tom, čo zložili sľub.

Noví ústavní sudcovia: Ivan Fiačan, Ľuboš Szigeti a Peter Molnár

Predseda ÚS SR: I. Fiačan

Prezident podľa svojich slov dôveruje všetkým sudcom, ktorí v stredu zložili sľub. "Dnes som však mal a chcel menovať deviatich sudcov," konštatoval. Očakáva preto, že sa NR SR podarí v májovej voľbe zvoliť plný počet kandidátov. Podľa jeho slov ich chýba ešte desať. "Vládna koalícia má všetko, čo potrebuje, aby zabezpečila riadne fungovanie ÚS SR. Má väčšinu v parlamente, ktorú pravidelne dokazuje, a má dostatok uchádzačov,"pripomenul.

O funkciách sa dozvedeli pred menovaním

Nový predseda aj podpredseda ÚS SR potvrdili, že sa o svojich funkciách dozvedeli len pár minút pred menovaním. "Je to prekvapujúca nominácia, aspoň pre mňa. Ale prijal som ju, som poctený a budem sa snažiť svoju prácu vykonávať tak, ako ste počuli v príhovore prezidenta," povedal Fiačan, ktorý chce byť podľa svojich slov v prvom rade sudcom, až potom predsedom. Uviedol tiež, že predseda má byť zjednocujúcim prvkom medzi kancelárskou a sudcovskou časťou ÚS.

Podpredseda ÚS má podľa svojich slov po menovaní zmiešané pocity. "Bol som predseda okresného súdu, teraz som podpredseda Ústavného súdu. Ale je to naozaj veľká pocta," uviedol Szigeti. Molnár berie svoje menovanie do funkcie sudcu ÚS SR ako veľký prejav dôvery a obrovský záväzok. "Verím, že ho všetci splníme," dodal.

ÚS má odteraz dostatočný počet sudcov, aby mohlo zasadnúť plénum. S ďalším menovaním chce prezident počkať až dovtedy, kým nebude zvolený plný počet kandidátov. Jeho rozhodnutie nevymenovať štyroch možných z ôsmich, ktorých zvolil parlament sa v utorok stretlo s protichodným reakciami. Palác zdôrazňoval, že ide o výnimočné núdzové opatrenie na zabezpečenie riadneho chodu ÚS v Košiciach.

Ústavný súd fungoval od februára v krízovom režime so štyrmi sudcami. Poslanci NR SR po ťažkostiach zvolili ôsmich kandidátov, Ivana Fiačana, Petra Molnára, Rastislava Kaššáka, Ľuboša Szigetiho, Danielu Švecovú a Michala Trubana, Miloša Maďara a Pavla Malicha. Prezident by mal z kandidátov vyberať polovicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok