Maďarský výbor pre spolupatričnosť napokon v Komárne rokoval

SITA, TASR
27.6.2012 12:47

Situácia z roku 2009, keď sme odmietli vpustiť na naše územie maďarského prezidenta sa síce nezopakovala, kontroverzné rokovanie výboru maďarského parlamentu však rozdelilo predstaviteľov maďarskej menšiny na Slovensku.

Maďarský výbor pre spolupatričnosť napokon v Komárne rokoval
SITA

Duray a Bugár: Mali to oznámiť

Podľa Miklósa Duraya zo Strany maďarskej koalície mala maďarská strana Slovensku oznámiť, že sa u nás chystá rokovať. Povedal to na zasadnutí výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť v Komárne. „Tak ja neviem, že aké sú zvyklosti, ale možno že by nebolo bývalo od veci, keby boli oboznámili slovenskú stranu, že prídu sem rokovať. Inak v rámci Európskej únie ja si myslím, že to nemôže byť žiadny politický ani principiálny problém, ale je to taká zdvorilosť, ja si myslím, že keď vás pôjdem navštíviť, tak dopredu sa zahlásim, že chcel by som vás navštíviť,“ povedal Duray. Podľa neho to treba vnímať v takýchto intenciách a netreba tomu dávať žiadny politický zmysel. Program zasadnutia označil za prehľad problémov stavu Maďarov na Slovensku. Na otázku, k čomu pri rokovaniach dospeli, odpovedal, že „zatiaľ k ničomu“.

S postupom maďarských poslancov nesúhlasí ani šef strany Most-Híd Béla Bugár. Avizované zasadnutie výboru je podľa neho chyba, ktorá sa opakuje. "To, že určitý výbor maďarského parlamentu chce mať zasadnutie na území SR, by problém nebol, ak by sa nakontaktoval na náš výbor či ministerstvo zahraničných vecí. Potom by nevznikol problém, takto sa len môže zvýšiť napätie. Neviem, pre koho je to dobré, ale pre tu žijúcich Maďarov nie," upozornil.

Na otázku, či bude maďarských predstaviteľov v tejto veci kontaktovať, aby im tlmočil svoj postoj, odpovedal Bugár protiotázkou. "Vy si myslíte, že máme dobré vzťahy? My sme tí, ktorých nazývajú zradcovia národa. Pozvanie sme nedostali, ani sme o tom nevedeli. Bude dôležité, aké výstupy budú zajtra. My tam určite nepôjdeme, nechodíme tam, kde nás nepozvú," dodal.

 

Beréni pripomenul incident s maďarským prezidentom

Podľa šéfa SMK Józsefa Berényiho dnešné vyjadrenie Pašku pripomína návrat "starých časov" vo vzťahoch dvoch krajín, keď vláda nedovolila vtedajšiemu prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi, aby vstúpil na územie Slovenska. Priznal pritom, že nevie, ako maďarský parlament komunikoval výjazdové rokovanie výboru so svojimi slovenskými kolegami. Sám sa plánuje vo svojom prejave venovať postaveniu Maďarov na Slovensku. V príhovore by vraj nemalo odznieť nič zásadné, diplomaticky citlivé ani nové a bude dostupný aj verejnosti. "Citlivá otázka je neuveriteľný pokles obyvateľov maďarskej národnosti. O 17 Maďarov je každý deň menej ako deň predtým," poznamenal.

 

Paška: Rokovanie výboru je absolútne bezprecedentné

Rokovanie maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť, ktorý dnes prišiel na komárňanskú Univerzitu Jánosa Seleyho na výjazdové rokovanie, podrobil v utorok tvrdej kritike šéf nášho parlamentu Pavol Paška.

Podľa neho maďarské Národné zhromaždenie neinformovalo Slovensko o zasadnutí na žiadnej diplomatickej alebo protokolárnej úrovni. „Považujem za absolútne bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny si organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu,“ povedal Paška.

Politológ a vysokoškolský pedagóg Lászó Öllős dnes pre médiá povedal, že „veľvyslanec Maďarskej republiky tvrdí, že to oznámil.“ Zároveň však dodal, že on je na zasadnutí len ako hosť, a preto mu neprináleží okolnosti zasadnutia nejako bližšie hodnotiť. Situácia z roku 2009, keď maďarského prezidenta nepustili na Slovensko, sa dnes nezopakovala, maďarskí poslanci prešli hranice bez problémov. Krátko si uctili aj sochu svätého Štefana v Komárne. Zasadnutie výboru je v maďarčine bez prekladu do slovenského jazyka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok