Ak zdravotným sestrám nezvýšia platy, chcú poďakovať a odísť

SITA
27.6.2012 11:59

Podľa predsedu odborov sestier Viliama Záborského, ak štát nebude akceptovať oprávnené nároky sestier, za svoje práva budú bojovať použitím všetkých možných prostriedkov.

Ak zdravotným sestrám nezvýšia platy, chcú poďakovať a odísť
SITA

Návrh Generálnej prokuratúry SR, ktorá na Ústavnom súde SR žiada pozastaviť účinnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, považuje Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek za vykonštruovaný a účelový. Ako uviedol predseda OZSaPA Viliam Záborský, ak štát nebude akceptovať oprávnené nároky sestier, za svoje práva budú bojovať použitím všetkých možných prostriedkov. "Ak aj naďalej budú nútené pracovať za takýchto okolností, dni i noci, víkendy aj sviatky s desiatkami hodín nadčasov, ak nezaváži hodnotový systém a potreba kvalitného zdravotníctva so spokojnými a kvalifikovanými sestrami, pristúpia k rozhodnutiu "Ďakujeme, odchádzame"," vyhlásil Záborský.

Podanie generálnej prokuratúry na ústavný súd odbory označili za neprijateľný a nebezpečný precedens pre celú slovenskú spoločnosť. "Pošliapavať vôľu 250 tisíc občanov, ktorí sa demokraticky vyjadrili v petičnej akcii, spochybňovať hlas 141 poslancov NR SR, ktorí jednohlasne prijali zákon, a napokon spochybňovať súdnosť prezidenta SR, ktorý zákon podpísal, je dôkazom, že tento systém dospel do štádia, kedy demokracia a právo na Slovensku zlyhávajú," uviedol Záborský. 

"Sestry už viac nebudú tolerovať chýbajúce finančné krytie zákona. Nebudeme ho akceptovať v čase, keď sa denne premrhajú, rozdajú či stratia milióny eur bez akejkoľvek trestnoprávnej zodpovednosti," povedal Záborský. Zároveň skonštatoval, že až 90 % sestier má mzdy ďaleko za hranicou potrebnou na prežitie. 

Akcia "Děkujeme, odcházíme" bola projektom českých lekárskych odborov, ktoré sa dožadovali zvýšenia miezd, inak odídu z nemocníc. Inšpirovali sa nimi aj slovenskí lekári, ktorí takisto hromadne podali výpovede, kým sa vláda nezaviazala im zvýšiť platy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok