Sakic, Bure, Oates a Sundin novými členmi Siene slávy NHL

TASR
27.6.2012 10:15

Bývalí hokejisti Joe Sakic, Adam Oates, Mats Sundin a Pavel Bure mieria do Siene slávy zámorskej NHL. O ich zaradení medzi velikánov profiligy rozhodla v utorok 18-členná výberová komisia.

Sakic, Bure, Oates a Sundin novými členmi Siene slávy NHL
SITA

"Pamätám si to. Otec ma zobral na zápas Vancouveru Canucks proti Atlante Flames. Vtedy som sa zaľúbil do hokeja a chcel som ho hrať. To bolo všetko, čo som chcel robiť na ľade alebo na ulici," opísal Sakic svoj prvý kontakt s hokejom. Jeho otec ho zobral na stretnutie najprestížnejšej hokejovej ligy sveta už ako štvorročného.

Niekdajší kanadský reprezentant spojil celú svoju kariéru s jediným klubom, ktorý však v priebehu rokov zmenil názov a aj pôsobisko. Sakic začínal v klube Quebec Nordiques, ktorý v roku 1995 pre finančné problémy zanikol a presťahoval sa do Colorada, kde začal pôsobiť pod názvom Colorado Avalanche. Sakic sa neskôr stal kapitánom mužstva a v sezónach 1995/1996 a 2000/2001 s ním získal Stanley Cup.

Oates sa dočkal tejto pocty len niekoľko hodín po tom, čo sa stal trénerom Washingtonu Capitals. "Očividne mám dnes fantastický deň. Som nadšený z trénerskej funkcie a taktiež z toho, že budem v Sieni slávy. Je to pre mňa veľmi špeciálny deň," vyhlásil nový kormidelník Caps, ktorý v klube pôsobil aj ako hráč. Kanaďan počas aktívnej kariéry pôsobil postupne v Detroite Red Wings, St. Louis Blues, Bostone Bruins, Washingtone, Philadelphii Flyers, Anaheime Mighty Ducks a Edmontone Oilers, ani raz sa mu však nepodarilo zdvihnúť nad hlavu Stanleyho pohár.

Sundin sa stal len druhým Švédom, ktorý sa môže pochváliť zaradením do Siene slávy. Prvenstvo patrí legendárnemu obrancovi Börje Salmingovi. Sundin pri svojom vstupe do NHL pôsobil v Quebecu, kde bol jeho spoluhráčom aj Sakic. Po zániku Nordiques zostal v Kanade, konkrétne v klube Toronto Maple Leafs. V jeho drese odohral celkovo 13 sezón, z toho v 11 bol kapitánom tímu. Kariéru ukončil 30. septembra 2009 ako hráč Vancouveru.

Sundin je olympijský víťaz (Turín 2006) a trojnásobný majster sveta (Fínsko 1991, Československo 1992, Švajčiarsko 1998), rovnako ako Oates však nikdy neoslavoval celkový triumf v NHL. Tešiť ho ale môže skutočnosť, že ako prvý Švéd dosiahol v súťaži hranicu 1000 bodov. "Keď ukončíte aktívnu kariéru, pozriete sa späť a uvedomíte si, aké šťastie je mať vášeň pre svoje povolanie," uviedol Sundin, ktorý v 1346 zápasoch nazbieral 564 gólov a 785 asistencií.

Kvarteto nových členov uzatvára "ruská raketa" Bure, ktorý sa v Sieni slávy pripojí ku krajanom Viačeslavovi Fetisovovi, Vladislavovi Treťjakovi, Igorovi Larionovi a Valerijovi Charlamovovi.
Bure odštartoval svoju zámorskú kariéru v drese Vancouveru. Po siedmich sezónach v kádri kanadského celku sa presunul na Floridu a jeho posledným pôsobiskom bol klub New York Rangers.

Počas 11 sezón v NHL zaznamenal 437 gólov a 342 asistencií, pričom v roku 1991 získal Calder Trophy pre nováčika sezóny. "Je to obrovská pocta," uviedol Bure, ktorý následne prenechal slovo členovi výberovej komisie Siene slávy a jeho prvému trénerovi v NHL Patovi Quinnovi. "Sledoval som Pavla od dvadsiatich rokov až po dobu, kedy sa stal jednou z najväčších hviezd NHL," vyhlásil Quinn.
Štvoricu niekdajších hráčov oficiálne uvedú do Siene slávy NHL 12. novembra v Toronte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok