Predseda maďarského výboru nechápe Paškovu kritiku

TASR
27.6.2012 07:11

Predseda výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť Árpád Potápi, ktorého výbor dnes výjazdovo zasadá v Komárne, vyhlásil, že nechápe, aké výhrady má predseda Národnej rady Pavol Paška proti komárňanskému zasadnutiu.

Predseda maďarského výboru nechápe Paškovu kritiku
ČTK

Paška v utorok ostro protestoval proti výjazdovému zasadnutiu maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť, ktoré sa má uskutočniť na pôde univerzity v Komárne. Povedal, že je bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.
Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Potápi v reakcii na Paškovo vyjadrenie povedal, že výbor spolupatričnosti rokoval už štyrikrát výjazdovo na Ukrajine, v Slovinsku, v Rumunsku a aj v maďarskom Kecskeméte.

"Na žiadnom zahraničnom mieste sme nemali problémy. Na stredajšej schôdzke si vypočujeme informácie, rozhodovanie sa neočakáva. Tým sa osud žiadneho Slováka nezlepší, ani nezhorší," konštatoval predseda s tým, že schôdzku na "Felvidéku" plánovali už dávnejšie, chceli však počkať na parlamentné voľby.

Potápi dodal, že je zrejmé, že Maďarom žijúcim za hranicami, ich organizáciám a predstaviteľom cirkví padne dobre, ak sa maďarský parlamentný výbor zaoberajúci sa národnou politikou priamo na mieste informuje o ich situácii.

Predseda výboru v reakcii na otázku MTI povedal, že neočakáva problémy pri dnešnom prekročení maďarsko-slovenských hraníc, a podotkol, že nechápe, čo zlé vidí predseda NR SR na zasadnutí tohto výboru.

Svoje rozhorčenie Paška tlmočil v utorok aj maďarskému veľvyslancovi v SR Csabovi Baloghovi, s ktorým mal zdvorilostné stretnutie. "Nepovažujeme takéto prístupy za štandardné. Dvere sú vždy otvorené a radi privítame maďarských poslancov a poslankyne, ale štandardným protokolárnym a diplomatickým spôsobom," povedal. Zároveň zdôraznil, že maďarský parlament organizuje takýto výjazd bez toho, aby o tom akokoľvek informoval SR.

"Tento výbor bol založený v roku 2009 a má podvýbor pre autonómiu. Jeho cieľom je nadväzovať kontakty s maďarskými organizáciami mimo Maďarska, je to nástroj národnej politiky Maďarska," vysvetlil Paška.

Rezort zahraničia: Kontakty s krajanmi sú prirodzené

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí nemieni Paškov protest komentovať. Hovorca rezortu diplomacie Gábor Kaleta to uviedol pre maďarskú tlačovú agentúru MTI v utorok večer s odôvodnením, že ide o zasadnutie parlamentného výboru.

Ministerstvo však podľa jeho slov považuje za prirodzené, aby výbor pre spolupatričnosť udržiaval priame styky s Maďarmi v zahraničí. "Maďarsko je pripravené o tejto téme rokovať na dvojstrannom fóre," dodal Kaleta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok